Jeziva tišina nakon što su i opozicija i vlast proglasili pobedu na izborima u Venecueli 1foto EPA-EFE/HENRY CHIRINOS

Glavni grad Venecuele, Karakas, utonuo je danas u jezivu tišinu, dan pošto su pobedu na predsedničkim izborima proglasili i opozicija i predsednik države Nikolas Maduro, koji je ukopan u žeđi za ostankom na vlasti, izveštavaju agencije.

Nekoliko stranih vlada, uključujući SAD i Evropsku uniju, uzdržalo se od priznavanja rezultata s obzirom da venecuelanski zvaničnici odlažu njihovo saopštavanje, nakon što su izneli tvrdnju da je Maduro osvojio 51 odsto a penzionisani diplomata Edmundo Gonzales 44 odsto glasova.

„Venecuelanci i čitav svet znaju šta se desilo“, rekao je Gonzales.

I dok opozicija tvrdi da će braniti glasove, Gonzales i njegovi saveznici zagovaraju smirenost i pozivaju vladu da izbegava raspirivanje sukoba.

Obično živahni Karakas osvanuo je jutros u atmosferi sezone odmora – deo prodavnica je zatvoren, autobuske stanice su prazne, saobraćaj je praktično nepostojeći.

Nekoliko sati ranije, oko ponoći, mešavinom gneva, suza i glasnog lupanja u šerpe dočekano je saopštenje o rezultatima izbora koje je iznela Nacionalna izborna komisija pod kontrolom Madura.

Opozicija, kojoj nije uspelo da obori Madura tokom tri runde demonstracija 2014. godine, sve svoje nade ulila je u glasačke kutije 2024. godine.

Izbori su bili među najmirnijim u skorašnjoj prošlosti, odražavajuće nade mnogih da bi se moglo izbeći krvoproliće i okončati 25 godina jednopartijske vladavine u Venecueli.

Venecuela ima jednu od najvećih rezervi nafte na svetu i jedno vreme je bila najrazvijenija ekonomija Latinske Amerike. A onda je vlast preuzeo Nikolas Maduro, i ekonomija se našla u slobodnom padu, sa padom cena nafte, rasprostranjenim nestašicama osnovnih dobara i hiperinflacijom od 130.000 odsto.

Sankcije na uvoz venecuelanske nafte, koje su SAD uvele vlastima u Karakasu sa namerom obaranja Madura pošto je 2018. godine ponovo reizabran – na izborima koje su mnoge zemlje ocenile nelegitimnim – samo su doprinele ubrzanju emigriranja iz zemlje  pogođene teškom krizom, koja ima oko 7,7 miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari