JKP "Zelenilo-Beograd" do sada intervenisalo na 639 lokacija u Beogradu nakon nevremena 1Foto: Zelenilo-Beograd

Javno-komunalno preduzeće „Zelenilo-Beograd“ do sada je intervenisalo na 639 lokacija u Beogradu nakon nevremena koje je zahvatilo Beograd u noći između 1. i 2. jula, saopšteno je danas.

Na 56 lokacija došlo je do materijalne štete najčešće u vidu oštećenja na automobilima, navodi se u saopštenju Zelenila.

Prioritet u saniranju imale su one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja, zatim lokacije na kojima su stabla ili grane onemogućile kretanje pešaka, prilazak, pre svega, zdravstvenim institucijama, kao i lokacije na kojima su stabla ili delovi stabala pali na automobil.

Nakon toga, Zelenilo je uklonilo stabla koja svojim padom ne ugrožavaju funkcionisanje Beograđana.

Narednih dana će sve takve lokacije biti sanirane, tvrde iz Zelenila.

„U uslovima vremenskih nepogoda, naročito u periodu kada su stabla u punoj vegetaciji, kada je drveće obilno olistalo i dobija mnogo novih bujnih izdanaka, ono crpi velike količine vlage koja mu je dostupna iz natopljenog zemljišta, a ujedno se i lišće natapa usled kišnih padavina, što dodatno otežava krošnju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je uz udare vetra, od težine, dolazilo do čupanja stabala iz korena, kao i do preloma debla ili grana, i takve situacije, nažalost, nije moguće predvideti, a nije moguće ni prevenirati.

Iz Zelenila poručuju građanima da ukoliko je prilikom pada stabla ili grane došlo do materijalne štete ili telesnih povreda treba da pozovu Servisnom centru grada Beograda na broj 11011 ili da se obrate na mejl [email protected].

Nakon toga, građani će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu Zelenila je potrebno da se jave, u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana, kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti.

Zapisnik o šteti predaje se Komisiji za procenu štete, čije je sedište Rajkovoj 15, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi.

Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Nadoknada štete se obavlja samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JKP „Zelenilo Beograd, navodi se u saopštenju Zelenila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari