Ministarstvo civilnih poslova će dostaviti predlog izmena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH za sednicu Veća ministara 10. jula, s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.


Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović iznosi hronologiju: „Konačan prijedlog po modelu od 5. juna. Riječ je o rješenjima propisanim privremenom odlukom o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB-a u BiH, donesenim 5. juna. To znači da se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju utvrđuje postojanje samo tri registraciona područja u BiH – RS, distrikt Brčko i FBiH“.

Naime, privremenom odlukom već je određen broj 13 za registraciono područje lokalnih zajednica u RS-u, oznaka 14 nosi registraciono područje distrikta Brčko, a 15 u FBiH. Predlog ovakvog rešenja, u drugom pokušaju, Veće ministara BiH ranije je već utvrdilo bez glasova bošnjačkih ministara, i to na sednici 7. marta, ali su ona osporena na zasedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 26. marta zbog nepostojanja opšte većine.

Nešto ranije, 14. marta, zbog protivljenja poslanika iz RS-a, na Predstavničkom domu PSBiH osporen je i predlog izmena i dopuna Zakona o JMB-u BiH koji je u proceduru dostavila grupa zastupnika iz pet stranaka – SDP-a BiH, SDA, SBB-a, NSRB-a i SBiH. Ove izmene su podrazumevale samo uklanjanje spornih naziva opština koje su u međuvremenu promenile imena ili više ne postoje, a zbog čega je Ustavni sud BiH i osporio član 5 Zakona o JMB-u BiH. Prošireni Kolegij na sastanku u četvrtak dogovorio je da se iz parlamentarne procedure povuku oba predloga izmena i dopuna ovog zakona, što je bio i jedan od preduslova da se nastavi 49. sednica Predstavničkog doma PSBiH, prekinuta 6. juna zbog protesta pred zgradom institucija BiH, kada su građani tražili donošenje rešenja za jedinstveni matični broj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari