Rumunski premijer Viktor Ponta osumnjičen je za falsifikovanje, utaju poreza i pranje novca, zbog čega je juče saslušan u tužilaštvu. Istragu vodi antikorupcijska agencija DNA i ona se odnosi na period kada je Ponta radio kao advokat 2007. i 2008.


Rumunski predsednik Klaus Johanis je zatražio Pontinu ostavku uz obrazloženje da je ovo „nemoguća situacija za Rumuniju“. Ponta, međutim, negira da je počinio bilo kakvo krivično delo i tvrdi da samo Parlament može da ga povuče s funkcije. „Poštujem funkciju predsednika, ali mene je na položaj postavio rumunski parlament i samo Parlament može s nje da me povuče“, rekao je juče Ponta nakon razgovora sa šefom države, preneo je Bi-Bi-Si.

Rumunski premijer je optužen da je koristio lažirane profakture advokatske firme „Sova i saradnici“ pri kupovini dva luksuzna stana i automobila „micubiši lanser“, izvestili su rumunski mediji. Ponta je inače od 2007. do 2008. bio saradnik u toj firmi, čiji je vlasnik senator i nekadašnji ministar Den Sova.

Predsednik Klaus Johanis, političar desnog centra, ne može da suspenduje Pontu bez odobrenja Parlamenta u kojem premijerova Socijaldemokratska partija (PSD) i njeni saveznici imaju većinu. PSD je nastala od stare Komunističke partije, a Ponta je preuzeo premijersku funkciju 2012.

DNA je u proteklih nekoliko meseci uhapsila nekoliko javnih ličnosti, te se istraga vodi protiv ministara bivše Vladine administracije, medijskih mogula, sudija i tužitelja. Među njima je i Elena Udrea, nekadašnja ministarka turizma i bivši predsednički kandidat. Istraga agencije proširena je i na Pontinu majku, sestru, zeta Julijana Hertanua i tasta senatora Iliju Sarbua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari