Najmanje 519 posmrtnih ostataka žrtava zločina u Srebrenici biće 11. jula pokopano u Memorijalnom centru u Potočarima, piše sarajevski Dnevni avaz. Kako je za list izjavio direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović, identifikovano je i za ukop pripremljeno 519 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u genocidu 1995.

„Među identifikovanima je i 16 žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni u akumulaciji jezera Perućac. Mislim da će se identifikacija završiti u naredna dva-tri dana, tako da očekujem neznatno povećanje broja identifikovanih“, rekao je Smajlović.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici, Čamil Duraković, očekuje da će komemoraciji prisustvovati više od 30.000 građana iz BiH i inostranstva. Duraković je rekao da su prisustvo komemoraciji najavili premijer Hrvatske Zoran Milanović, zamenik premijera Turske Bekir Bozdag, jordanski princ Hasan bin Talal, kao i mnoge državne i parlamentarne delegacije evropskih zemalja i njihovih diplomatskih predstavništava u BiH.

Budžet za sve programe obeležavanja 17. godišnjice zločina u Srebrenici, iznosiće oko 700 hiljada konvertibilnih maraka.

U Srebrenici je u julu 1995. Vojska RS predvođena generalom Ratkom Mladićem, ubila više od osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari