U vrbaskoj Fabrici ulja „Vital“ u toku je otpuštanje ukupno 232 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Za sada nema detaljnih i potpuno pouzdanih informacija o tome pod kojim uslovima će radnici ostati bez posla jer kao i u dosadašnjim otpuštanjima u ovoj fabrici sve je obavijeno velom tajne, a radnici u strahu ne žele da govore o tome.

Prema takođe nezvaničnim informacijama na spisku se nalazi i dvadesetak žena koje su trenutno na trudničkom bolovanju, a ima i slučajeva gde su otpušteni bračni parovi. U rukovodstvu Vitala niko nije želeo da komentariše poslednje događaje, a neverovatno je da nema nikakve reakcije sindikata ove fabrike.

Svoju reakciju javno je iznela Dragica Vukotić, odbornica Socijaldemokratske partije u SO Vrbas, koja je pozvala sve političke partije, i vlast i opoziciju, da pokušaju zajednički nešto da urade kako bi se sprečilo dalje iživljavanje nad radnicima u vrbaskoj opštini.

U Vitalu je u trenutku kada je vlasnik fabrike postao Predrag RankovićPeconi bilo oko 1.060 zaposlenih, a nakon poslednjih otpuštanja taj broj je pao na oko 350 radnika. Prema rečima Dragice Vukotić, ljudi koji dobro poznaju ovu fabriku tvrde da ona ne može funkcionisati sa tako malim brojem ljudi.

Iako su spiskovi objavljeni još uvek se ne zna tačno pod kojim uslovima će radnici čija su se imena našla na njemu, napustiti svoja radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari