Još 7.549 novoobolelih, 47 preminulih, 241 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.549 novoobolelih od korona virusa i 47 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 941.989 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovana su 8.234 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.304 pacijenata, od kojih je 241 na respiratoru.

U poslednja 24 sata testirana je 23.991 osoba, a ukupno od marta 5.650.408.

Srbija je u poslednjih sedam dana prva zemlja na svetu po prosečnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sajta ourworldindata.org.

Srbija je i zemlja sa jednim od najvećih udela pozitivnih među svim testiranima. Za to vreme republički krizni štab ali i lokalni štabovi nedeljama unazad ne donose nijednu novu meru.

Virusološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna i da je potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolom.

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je da je u ovom trenutku potrebno zatvaranje svih neesencijalnih delatnosti na period od najmanje četiri nedelje jer se nalazimo u “katastrofalnoj epidemiološkoj situaciji”.

Jutjub (YouTube) će blokirati sadržaj koji se protivi vakcinaciji objavili su danas iz ove kompanije u blogu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata od posledica kovid infekcije preminulo 29 ljudi i registrovano novih 1.000 slučajeva zaraze od 2.823 obrađena testa, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari