Još dvojica sportista, učesnika Univerzijade, oboleli su od novog gripa, a ukupan broj potvrđenih slučajeva u Srbiji porastao je na 21, objavio je juče Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pored sportiste iz Australije, oboleli su i sportisti iz Argentine i Ugande.

Od ukupno 21 obolele osobe, 18 je u Srbiju doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija i SAD). Tri obolele osobe su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima, a kontakti obolelih osoba nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Evidentirana su i tri verovatna slučaja obolevanja. Reč je o osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima, imaju simptome gripa, ali dijagnoza nije laboratorijski potvrđena.

Na primer, ako je grip potvrđen kod dva člana porodice, kod trećeg člana sa istim simptomima primenjena je terapija, a onda uzimanje uzoraka ne bi imalo smisla. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove i Šapca.

U saopštenju organizatora Univerzijade navodi se da su sportisti iz Ugande i Argentine, koji su oboleli od novog grupa, smešteni na Vojnomedicinsku akademiju i da se osećaju dobro. Epidemiolozi tvrde da su oboleli učesnici Univerzijade u Srbiju ušli sa virusom, ali bez razvijenih simptoma, tako da niko nije grip dobio u samom sportskom selu.

Šefovi delegacija podnose svako jutro izveštaje o zdravstvenom stanju svojih sportista, pa je tako obezbeđen maksimalan uvid u zdravstveno stanje takmičara i učesnika.

Za 49. dragačevski sabor trubača u Guči, koji počinje tačno za mesec dana, već sada se pripremaju mere zaštite u slučaju da neko od gostiju dobije simptome novog virusa gripa. Očekuje se dolazak oko pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva, a za sve njih važiće iste procedure prevencije i pregleda.

Porazna statistika meksičkog virusa

Novi virus gripa nastavlja aktivnost širom sveta. U zemljama Evropske unije (EU) i Evropske slobodne trgovinske asocijacije (EFTA) u protekla 24 časa evidentirano je 57 novih potvrđenih slučajeva obolevanja. Ukupan broj slučajeva u zemljama EU i EFTA je sada 10.260, uključujući četiri smrtna slučaja, od kojih su tri u Velikoj Britaniji, koja ima najveći broj obolelih (7.447).

Zemlje van EU i EFTA (99 zemalja) su prijavile ukupno 84.989 slučajeva obolevanja, uključujući 421 smrtni slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari