Još jedan administrator grupe "Aktivizam" saslušan, pa mu pretresan stan i zaplenjeni uređaji 1Foto: Shutterstock/BreizhAtao

Tokom vikenda, pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) u više gradova u Srbiji pretresali su stanove aktivistima koje dovode u vezu sa pojedinim Fejsbuk grupama zbog objava o protestima protiv rudarenja litijuma, te ih odvodili na informativne razgovore. Ista praksa nastavljena je i danas kada je na informativni razgovor pozvan još jedan od administratora grupe „Aktivizam“ Predrag Žunić, inače član Srbija centra (Srce) Predrag Žunić, saznaje Danas.

„Dobio sam poziv za razgovor u svojstvu građanina iz UKP-a. Taj poziv je bio dostavljen istog onog dana kad su i ostale aktiviste u subotu privodili i saslušavali, s tim što me nisu pronašli kod kuće, tako da su mi ostavili poziv. Otišao sam danas sa advokaticom u UKP i na samom informativnom razgovoru ili saslušavanju, pošto se već tretiramo kao osumnjičeni prema onome što je tužilaštvo navelo, uzeli su mi mobilni, a nakon toga su mi saopštili da imaju i naredbu za pretres stana“, objašnjava Žunić.

Kako kaže, zajedno su otišli do njegovog stana gde su mu potom zaplenili i laptop uređaj.

„Koliko sam ja razumeo, osnov je taj što smo svi administratori na grupi ‘Aktivizam’. U mom slučaju, iako imam status administratora, nisam aktivno uređivao stranicu više od pola godine. Neko je, najverovatnije na Fejsbuku pronašao ko se sve nalazi na toj listi i onda su krenuli redom“, kaže Žunić.

Navodi Žunić i da mu sve deluje potpuno besmisleno, budući da stranica nije ni proizvela spornu objavu.

„Ono što mogu da zaključim iz razgovora sa policijom, izgleda da im je sporna objava poziva na kompletnu blokadu Srbije koja se pojavila na mrežama, a koju je neko u tužilaštvu ili sudu tretirao kao poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Lično nisam imao nikakve veze ni sa ‘šerovanjem’ ni sa odobravanjem objave“, ističe Žunić.

Dodaje i da, iako je tužilaštvo izdalo nalog, cela situacija sa pozivima upućenim aktivistima na razgovore u svojstvu građana ne deluje osnovano.

„Bez obzira što oni to predstavljaju kao neko zakonito postupanje, moj doživljaj je da je to ipak jedan širi program zastrašivanja ljudi koji su u aktivizmu“, zaključuje on.

Podsećamo, tokom prethodnog vikenda pripadnici UKP-a pretresali su stanove više aktivista šriom Srbije, a potom ih odvodili na informativne razgovore.

Kako je saopštio pokret „Kreni-promeni“ u poslednjih nedelju dana policija je privela i uhapsila oko 40 aktivista zbog učešća u organizaciji protesta.

Najpre je u Vranju u subotu priveden na informativni razgovor odbornik Ekološkog ustanka Dragan Antić, zatim i aktivistkinja iz Vršca Zorana Crnojević, da bi potom bilo odvedeno četvoro aktivista udruženja “Eko straža”.

Istog dana, aktivistkinju Demokratske stranke Milicu Ranđelović privela je policija na aerodromu „Nikola Tesla“ u trenutku kada je trebalo da se ukrca u avion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari