„Još jedan akcident u nizu bez adekvatne reakcije države“: Koje su moguće opasnosti nakon požara u Šidu 1Foto: Opština Šid

Veliki požar u fabrici za boje, lakove i fasade „Evrojug“ u Šidu u kom je jedna osoba stradala, jedan je od akcidenata u nizu ove godine, a osim obaveštenja građanima od opštine da je opasno, odgovor države i nadležnih institucija je neadekvatan, izjavio je Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

 

Da bi se dobio odgovor na pitanje koliko je opasno, Jovanović je u emisji Newsnight na N1 rekao da je potrebno imati informacije koje, kako je istakao, nema niko od onih koji bi trebalo da ih imaju.

„Svi znamo da se desio ncident, i to je samo jedan u nizu ove godine“, navodi on podsećajući na požar u Kineskom tržnom centru, na depoiniji Duboko i mnoge druge, gde je,, smatra, odgovor države bio neadekvatan.

Koliko je opasno zavisi od toga o kojim hemikalijama je reč, koliko ih ima, da li je došlo do mešanja, koliko je dugo gorelo.

Takođe, postavlja se pitanje da li je adekvatno skladišteno, kakav je proces rada, da li su postojale odgovarajuće dozvole i to bi, kako ističe sagovornik N1, resorne institucije trebalo da objasne.

„Na koju stranu je otišao otrovni dim. Mi to ne znamo, samo možemo da pretpostavimo i tada počinju spekulacije i pretpostavke koje budu ostvarene kao sivi scenario ovakvih događaja koje niko ne želi, ali se dešavaju sve češće bez odgovora institucija. Institucije su nedorasle ovome“, smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, kada ne znate šta je tamo, možda je više ugroženih građana.

„Nastavlja se agonija po pitanju procedura prilikom ekoloških akcidenata koji se dešavaju svuda u svetu, ali ne sa ovakvim nedelovanjem, neaktivnošću i neobaveštavanjem građana sem u ovom sklučaju sklonite se“, kazao je on.

U bilo kom akcidentu do sada, kako je naveo, nikome ne može biti poznato ono što se odlaže da bi se sakrilo.

„A naknadno nećemo saznati, jer nije bilo uzrokovanja i merenja“, smatra Jovanović i dodaje da se do sada uglavnom sve ublažavalo i zaboravljalo do sledećeg akcidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari