Posle upozorenja građana, aktivisti Ekološkog pokreta Vrbasa evidentirali su još jedan u nizu ekoloških akcidenata na Velikom bačkom kanalu.

„S obzirom na to da ovakvi akcidenti nisu ništa neobično i da efekat naših obraćanja javnosti, a naročito nadležnoj vodoprivrednoj inspekciji, ne donosi željene efekte, za podršku evidentiranja smo pozvali policiju, lokalnu komunalnu i ekološku inspekciju i novinare sa ekipom lokalne televizije. Pri tome smo imali u vidu da se radi o Vitalu, firmi čije rukovodstvo i vlasnik Predrag Ranković Peconi, ne priznaje status zagađivača, a time ni potrebu da se bavi investiranjem u prečišćavanje svojih otpadnih voda. Sa novonastalom situacijom upoznali smo i rukovodstvo JVP Vode Vojvodine u čijoj nadležnosti je staranje ovim vodotokom, kako bi uzorkovali i dali na analizu očigledno neprerađenu, sirovu otpadnu vodu Vitala“, kaže se u saopštenju za javnost Ekološkog pokreta Vrbas, u kome se dodaje da je „ekipa Voda Vojvodine u najkraćem roku došla na lice mesta, ali u razgovoru sa direktorkom Vitala Slađanom Ratković, nije bilo dopušteno da izvrše uzorkovanje.

„Postigli smo dogovor sa Vodama Vojvodine da u narednom periodu učine pristupačnim deo obale prema ispustu Vitala, kako bi se nesmetano uzimali uzorci njihovih otpadnih voda. Takođe smo se dogovorili da se napravi zajednička operativna ekipa u Vrbasu, koja će moći u najkraćem roku da izađe na teren i evidentira akcidentnu situaciju u cilju kvalitetnog procesuiranja prijava“, kaže se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari