Usred zabrinutosti zbog ukrajinske krize, američki predsednik Barak Obama opisao je posvećenost SAD bezbednosti svojih evropskih saveznika kao „svetinju“.

Obama se nalazi u dvodnevnoj poseti Poljskoj kako bi, između ostalog, prisustvovao razgovorima sa liderima NATO-a, nakon čega će posetiti Francusku i Belgiju, navodi Bi-Bi-Si. Šef američke države najavio je plan da se fond za povećanje vojnih operacija SAD u istočnoj Evropi, odnosno istočnoj granici NATO-a, uveća za milijardu dolara, za šta će biti potrebno odobrenje američkog Kongresa. Zbog rastućih tenzija sa Moskvom, u aprilu je oko 150 američkih vojnika poslato u Poljsku.

Po jučerašnjem dolasku u Varšavu, Obama se sastao sa američkim i poljskim vazduhoplovnim osobljem iz malog odreda F-16 borbenih aviona čije je sedište upravo u Poljskoj. „Ti avioni su simbol bratstva Amerikanaca i Poljaka po oružju“, kazao je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, prenela je Beta. Lider SAD je izjavio da je američka posvećenost bezbednošću svojih saveznika u Evropi „kamen temeljac naše bezbednosti“. „S obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini, povećali smo naše američko prisustvo. Počeli smo da rotiramo dodatne kopnene trupe i F-16 avione u Poljskoj… Da naše snage pomognu NATO vazdušnim misijama“, rekao je Obama, prenosi Bi-Bi-Si.

Predlog za dodatnih milijardu dolara u Evropi je, prema saopštenju Bele kuće, došao u „svetlu novih bezbednosnih izazova na kontinentu“. „Ovi napori neće ići na račun drugih prioriteta odbrane, kao što je naša posvećenost azijsko-pacifičkom rebalansu“, navodi se u saopštenju. Tokom svoje posete Varšavi, Obama će se sastati sa poljskim premijerom, ali i grupom lidera NATO-a iz centralne i istočne Evrope – iz Litvanije, Letonije, Estonije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, koja je domaćin susreta.

„Zainteresovani smo za saradnju sa Rusijom ali ne po cenu naših principa. Rusija jeste moćna država sa velikom teritorijom i puna talentovanih ljudi. Međutim, istorija nas je naučila i niko to ne razume bolje od Poljaka da su osnovni principi, suverenitet i pravo naroda da slobodno odlučuje, temelji mira i bezbednosti u Evropi koje smo stvorili tokom poslednjih decenija“, istakao je Obama. Dvojica predsednika razgovarali su i o diverzifikaciji izvora energije, kako EU, posebno njen istok, ne bi bili „fatalno“ zavisni od Rusije, piše Beta.

Vrlo važan susret Obama će danas imati sa budućim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, koji je zbog susreta sa američkim predsednikom u Varšavu stigao pre zvanične inauguracije zakazane za 7. jun. Prema procenama analitičara, garancije bezbednosti i savezničkih obaveza koje Barak Obama želi da pruži Poljacima i novijim evropskim članicama NATO-a, piše Beta, neće sadržati ono što bi poljski zvaničnici najviše želeli da čuju – stalno veće prisustvo američkih trupa u nekoj budućoj bazi NATO na istočnim granicama Poljske.

Bez formalnog susreta sa Putinom

Tokom posete Belgiji u kojoj će biti održan sastanak Grupe sedam (G7), očekuje se da će Obama pozvati zapadne lidere da potvrde jedinstven stav u vezi s Ukrajinom. Samit je prvobitno trebalo da se održi u Rusiji, ali su nakon aneksije Krima zapadne zemlje odlučile da ga bojkotuju. Takođe, Obama će u Francuskoj učestvovati na ceremoniji 70. godišnjice Dana D u Normandiji, kojoj će najverovatnije prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin. Međutim, Bela kuća je ranije naglasila da Obama i Putin neće imati formalne bilateralne razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari