Na proteklim lokalnim izborima u Pirotu podršku birača u opštini dobile su liste Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO, SRS, DS, i lista SPS – PUPS – JS – PSS, a cenzus nisu prešle DSS, NS, LDP, SNS… Ubedljivu odborničku većinu imaju lista Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO, DS i SPS, dok je SRS u opoziciji.

Na proteklim lokalnim izborima u Pirotu podršku birača u opštini dobile su liste Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO, SRS, DS, i lista SPS – PUPS – JS – PSS, a cenzus nisu prešle DSS, NS, LDP, SNS… Ubedljivu odborničku većinu imaju lista Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO, DS i SPS, dok je SRS u opoziciji. To što cenzus nisu prošle DSS, NS i LDP za mnoge u gradu bilo je veliko iznenađenje, ali i za same stranke koje će tek analizirati svoj izborni fijasko. I dok su u nekim opštinama zbog slabih rezultata pojedini odbori raspušteni, ovde se, prema našim saznanjima, takvim krajnjim metodama nije pribeglo. Bar za sada.

Ni sastanaka, ni analize

U OO Nove Srbije se, kako smo saznali, posle fijaska na lokalnim izborima nije bilo ni sastanaka niti pak bilo kakve analize rezultata izbora.

– Predsednik Odbora Goran Jovanović je dva dana posle izbora podneo pismenu ostavku. Posle toga se nismo sastajali i ništa se nije dešavalo, nije bilo sastanaka, niti je dosadašnji predsednik podneo bilo kakav izveštaj. Odbor postoji, ali, naglašavam, ništa se ne događa. Čekamo reakciju vrha stranke i dolazak predsednika Velimira Ilića u Pirot. Tek posle toga će se znati dalja sudbina Opštinskog odbora – kaže portparol OO Nove Srbije Vladimir Kostić.

Predsednica Okružnog odbora DSS-a Daniela Tošić kaže da se posle neuspeha na minulim lokalnim izborima „ništa spektakularno nije desilo u pirotskom Odboru stranke“. – Nema nikakve seče knezova, neuspeha se ne stidimo, analizirali smo rezulate. Opštinski odbor postoji i radi. Međutim, iz moralnih razloga ceo Odbor je Izvršnom odboru stranke podneo ostavku, ali Izvršni odbor to nije prihvatio. Analizirali smo rezultate i zaključili da smo za neuspeh na lokalnim izborima, pored niza drugih okolnosti, i sami krivi. Rezultati na lokalnim izborima su vrlo interesantni. Osvojili smo 4,16 odsto podrške birača i malo nam je falilo da prođemo cenzus. Međutim, DSS je na lokalne izbore izašla sama, bez Nove Srbije. Nismo zadovoljni postignutim rezultatima. Iako nismo prošli cenzus, delovaćemo vanparlamentarno. U svakom slučaju, radimo na reorganizaciji i kadrovskim promenama Odbora i na novoj strategiji da nam se ne bi na novim izborima desilo isto. Mi se ovog neuspeha ne stidimo i zahvalni smo biračima koji su glasali za nas – kaže Tošićeva.
Član Opštinskog odbora i Predsedništva LDP-a Zoran Stančev kaže da ni ova stranka „neće plaćati neke penale“, budući da prvi put učestvuje na lokalnim izborima.
– Posle lokalnih izbora neki od naših članova su sami odustali od daljeg rada ali će u samom Odboru doći do određenih kadrovskih promena. Neiskustvo u vođenju lokalne kampanje doprinelo je lošim rezultatima na lokalnim izborima. U Pirotu je bila velika razlika u osvojenim glasovima koje je naša stranka dobila na parlamentarnim i lokalnim izborima. Rezultate ovih izbora smo analizirali i na sednici Glavnog odbora i zaključili da je u 48 opština i gradova u Srbiji LDP ušla u vlast. Naš Opštinski odbor je takođe analizirao rezultate lokalnih izbora u Pirotu kako bi uvideli svoje greške. Svi pokazatelji su govorili da će naša stranka preći cenzus u Pirotu. To se nije desilo. Analize koje smo radili možda ćemo i objaviti kako bi naši glasači videli da smo svesni svojih grešaka. U isto vreme ova analiza je veoma važna i za buduće izbore koji će biti veoma brzo – smatra Stančev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari