Vlada Srbije danas bi trebalo da donese odluku da, zbog niskih temperatura i snežnih nepogoda, osnovne i srednje škole u Srbiji ne rade još nedelju dana, odnosno do 20. januara, saznaje Danas.



– Osnovne i srednje škole u Srbiji neće raditi cele sledeće nedelje, a o neradnim danima naredne nedelje Vlada danas nije raspravljala, izjavio je juče direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. On je nakon sednice Vlade rekao da će odluku o obustavi nastave u školama u Srbiji sutra doneti ministar prosvete i nauke Željko Obradović.

„Glavni razlog je da se zaštiti zdravlje učenika, a na taj način će se ostvariti i značajna ušteda energije što će doprineti stabilizovanju energetskog sektora u zemlji“, precizirao je Mihajlović. On je kazao da se praznični dani 15. i 16. februar spoje sa vikendom tako da i petak 17. februar bude neradan dan. „Ako bude doneta takva odluka javnost će biti obaveštena“, naveo je Mihajlović. Vlada je, kako je istakao, raspravljala o stanju u Srbiji izazvanom snežnim nevremenom i niskim temperaturama i preduzela niz mera kako bi se ublažile posledice po stanovništvo. „Prioriteti su spasavanje ugroženog stanovništva, raščišćavanje puteva i dopremanje pomoći“, naveo je on. Mihajlović je kazao i da se preduzimaju aktivnosti na rešavanju problema zaleđenih reka. „Vlada razmatra mogućnost i ponudiće susednim zemljama formiranje zajedničkog regionalnog štaba za vanredne situacije s obzirom da čitavom regionu preti opasnost od poplava nakon naglog otapanja snega“, dodao je on.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas u Radalju kod Malog Zvornika da se samo solidarnom i organizovanom akcijom mogu umanjiti posledice velikog snega i hladnoće koji su pogodili Srbiju. „Samo ako reagujemo na organizovan način, solidarno, kao dobro uređena država, moći ćemo da smanjimo žrtve i teškoće sa kojima se ljudi u ugroženim područjima suočavaju“, rekao je Tadić novinarima nakon razgovora s pripadnicima Vojske Srbije, koji su juče odblokirali deonicu regionalnog puta koji Mali Zvornik povezuje sa Krupnjom. Tadić je rekao da je Srbija suočena sa veliki problemima, jer je „ovo najveći sneg u poslednje tri decenije“ i da uz to mehanizacija na ovako niskim temperaturama ne radi kao u normalnim okolnostima. „Ali to je realnost, sa kojim se suočavamo i u hodu popravljamo stvari. Imajući u vidu i iskustva drugih država koje se suočavaju sa sličnim problemima, pokazalo se da nadležne službe u Srbiji reaguju na najbolji mogući način“, rekao je Tadić. On je pohvalio vojnike koju su prethodnih osam dana raščišćavali lokalne i regionalne puteva na području Malog Zvornika. „Načelnik Generalštaba (Ljubiša) Diković je obećao da će ih nagraditi, a ja sam mu kao njegov pretpostavljeni rekao da to uradi“, rekao je Tadić. On je pozvao građane da državnim organima pomognu tako što će čistiti sneg i ledenice sa svojih kuća i da nastave da štede električnu energiju. Tadić je potom razgovarao sa predstavnicima Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku, gde je zbog snežnog nevremena vanredna situacija na snazi od 27. januara. 

Marić: Stiže dodatna mehanizacija

Dopremanje u najugroženije opštine dodatne mehanizacije za čišćenje snega nastavlja se, a očekuje se i izveštaj Vojske Srbije o ledu na rekama na osnovu čega će se preduzimati akcije lomljenja leda, izjavio je juče načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić. On je rekao da je i dalje najkritičnija situacija u Sjenici, koju je i juče pogodila snažna mećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari