U ličkoj varošici Srb juče je obeležena 69. godišnjica ustanka naroda Hrvatske i otkriven obnovljeni spomenik, rad vajara Vanje Raduša. Događaj koji organizuje Srpsko narodno veće, u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, i opštinom Gračac, a pod pokroviteljstvom predsednika Sabora Luke Bebića, prisustvovali su predsednik Ivo Josipović i Mlađan Đorđević, izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića.


Pošto su Josipović, predsednik SNV Milorad Pupovac, izaslanik šefa Sabora Luke Bebića i predsednica Saveza antifašističkih boraca Vesna Čulinović-Konstatinović otkrili spomenik, delegacije su položile vence.

U Srb je iz različitih krajeva Hrvatske juče došlo i nekoliko stotina ekstremnih desničara iz Hrvatske čiste stranke prava i Autohtone hrvatske stranke prava. Policija ih je zadržala na ograđenom prostoru, nekoliko stotina metara od spomenika, odakle su pravaši dovikivali da je ustanak iz 1941. bio četnički. Oni su osudili dolazak svakoga Hrvata, pa tako i Josipovića na svečanost koju su nazvali četničkom, izvestila je HRT. Nosili su mnoštvo zastava, pevali domoljubne pesme i uzvikivali „ovo je Hrvatska“, „bando crvena“, „četnici“, „Vukovar“. Nosili su natpise „komunistički zločin nije antifašizam“, „stop ponižavanju Hrvatske“, „agresija na Hrvatsku nije građanski rat“.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je naglasio da je spomenik dokaz da svako zlo mora biti pobeđeno i da je obnova spomenika dokaz da vlada drži do antifašističkih tradicija. Milorad Pupovac rekao je da antifašizam bez Srba i bez priznavanja Srba kao dela antifašističke tradicije nije potpun. „Srbi u Hrvatskoj dali su nemerljiv doprinos antifašističkoj borbi, ali mnogi to ne znaju i ne vrednuju Srbe po onom što je bilo četrdesetih, već po onom što je bilo devedesetih godina, kada su neki Srbi pokušali uništiti bratstvo i veru dva naroda. Sa takvima mi nemamo ništa zajedničkog“, rekao je Pupovac.

Govorili su i predstavnik sekcije Šeste ličke divizije u Beogradu Slavica Todorić i načelnik opštine Gračac Goran Đekić.

Aplauz za Milku Forcan

Obnovu spomenika je sa 415.000 evra finansirala hrvatska vlada, na inicijativu SNV. U saradnji sa kabinetom predsednika Srbije i Zavičajnim udruženjem Ličana i Srba, kod dela udruženja u Srbiji, prikupljeno je oko 90.000 evra, koji su iskorišćeni za kupovinu i obradu kamena. Aplauzom je nagrađena i Milka Forcan zbog doprinosa u prikupljanju sredstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari