Ko i zašto opet prati inspektora Slobodana Milenkovića i kakve veze sa tim ima Bratislav Gašić? 1foto Aleksandar Roknić Danas

U zemlji u kojoj ogroman broj građana veruje da je “na merama” samo retki imaju i materijalne dokaze za tu tvrdnju. Među tim retkima nalazi se i Slobodan Milenković, načelnik Četvrtog odeljenja beogradske Uprave kriminalističke policije, čiji je rad doveo do otkrivanja privrednog dobra Jovanjica. On je dva puta u poslednjih godinu dana priveo osobe koje su ga pratile i oba puta se ispostavilo da se radi o pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Kako je saopštio njegov pravni zastupnik, advokat Zdenko Tomanović, Milenković je uočio nepoznate osobe koje su preduzimale radnje daljinskog audio i video snimanja i neposredne fizičke pratnje, kako u objektu u kojem se nalazio, tako i prilikom kretanja.

“Nakon što je Milenković te osobe u prisustvu građana zaustavio i ograničio im kretanje, ustanovio je da se radi o pripadnicima BIA koji su na zadatku”, naveo je Tomanović dodajući da je nakon dolaska patrole Milenković podsetio nadležne da je upravo BIA jedna od službi koja je, prema informaciji dobijenoj od poverljivih izvora, uključena u pripreme likvidacije njega i načelnika operative istog odeljenja Dušana Mitića.

Ovo je drugi put da je Slobodan MIlenković priveo osobe koje ga prate, imajući u vidu da je u novembru prošle godine zaustavio, ispostaviće se pripadnika BIA, koji ga je pratio u automobilu.

Tomanović je u svom saopštenju naglasio i da bi, kada bi u Srbiji zakoni važili za sve, BIA morala da objasni zašto opservira Milenkovića – da li po naredbi suda ili pak za druge svrhe.

Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije i bivši predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, napominje da svaku meru službe koja zadire u privatnost građana mora da odobri sud.

– To važi za presretanje komunikacije, za pretrese objekata, ali i za tajno praćenje. Pritom, Milenković nije običan građanin, on je ovlašćeno lice MUP-a i ta pratnja ne može da bude realizovana bez saglasnosti ministra unutrašnih poslova, ističe Stojanović.

Upravo je ime aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i spomenuto na poslednjem glavnom pretresu u predmetu Jovanjica 1, kada je svedočio načelnik operative u Četvrtom odeljenju Dušan Mitić.

Mitić je tom prilikom istakao da je njihova namera bilo Gašićevo hapšenje, napominjući da su imali “najkvalitetnije” informacije o njegovoj umešanosti u slučaj Jovanjica.

Prema Stojanovićevim rečima, o praćenju Milenkovića bi moralo da se oglasi tužilaštvo i kaže da li se mere sprovode po njihovom zahtevu. Ukoliko to izostane, navodi Stojanović, pojačavaju se sumnje da se mere primenjuju “divlje”.

– Nema smisla da Milenković bude pod istragom tužilaštva imajući u vidu da se radi o vrhunskom profesionalcu, ali to ne možemo da znamo. Međutim, imajući sve u vidu, mnogo mi uverljivije zvuči da se pratnja vodi po nalogu vlasti kako bi se pronašlo nešto što bi diskreditovalo Milenkovića, a samim tim i slučaj Jovanjica, kaže Stojanović.

Pre nego što je imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić vodio je upravo Bezbednosno-informativnu agenciju. On je nakon poslednjih parlamentarnih izbora, rotirao funkcije sa Aleksandrom Vulinom koji je preuzeo rukovođenje Agencijom.

Advokat Nikola Lakić navodi da je zabrinjavajuć podatak da inspektora Milenkovića koji je sa kolegama otkrio ceo slučaj Jovanjica prate pripadnici BIA.

– BIA mora da postupa u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i Zakonom o BIA, međutim mi na čelu BIA imamo osobu koju zakon ne obavezuje i koji je i dok je bio ministar policije mnoge stvari radio mimo zakona. Kako inspektor Milenković treba 14 septembra da svedoči u slučaju Jovanjica pred takozvanim Specijalnim sudom tako se i pritisak na njega od strane režima Aleksandra Vučića pojačava, što se uklapa u novo nezakonito delovanje BIA. To je ista ona služba koja je učestvovala u ubistvu bivšeg predsednika države, ubistvu premijera Srbije, a na čijem čelu sedi ideološki naslednik Mire Marković, koji ne preza od nezakonitog postupanja kako bi zadovoljio interese svog vođe, naglašava Lakić.

Suđenje u predmetu Jovanjica 1, u kojoj je prvookrivljeni vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija, trebalo bi da bude nastavljeno svedočenjem upravo inspektora Milenkovića. U ovom slučaju se deset osoba tereti da su kao članovi organizovane kriminalne grupe proizveli 1,6 tona opojne droge kanabisa.

Paralalelno, pred sudom se vodi i postupak Jovanjica 2 u kom su okrivljeni pripadnici policije i obaveštajnih službi koji se terete da su obezbeđivali operaciju proizvodnje narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari