Jovanović (CLS): Neregulisana stanogradnja uzrok velikih problema prilikom padavina 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) i nekadašnji beogradski odbornik Nikola Jovanović ocenio je danas da su neregulisana stanogradnja, neodržavanje i odvojeni sistemi kišne kanalizacije uzroci velikih problema prilikom obimnih padavina u Beogradu.

U saopštenju, Jovanović je rekao da je najvažniji problem to što je u Beogradu na delu neregulisana stanogradnja, uz konstantno smanjivanje zelenih površina i parkova i da taj problem zahteva povećanje kapaciteta cevi koje se koriste za odvod padavina, kao i primenu dodatnih hidrotehničkih mera.

„Problem je i to što u Beogradu postoje dva različita sistema odvoda kišne kanalizacije. Jedan je opšti koji podrazumeva da se u njega ulivaju i fekalna i kišna kanalizacija, a drugi je separacioni i isključivo je predviđen za odvod atmosferskih padavina“, dodao je Jovanović.

Jovanović je ukazao da se slivnici i kišna kanalizacacija ne održavaju valjano.

„U Beogradu ima 35.000 slivnika, a za održavanje kompletne kišne kanalizacije odvaja se ispod tri miliona evra godišnje, a treba bar duplo više“, dodao je on.

Jako nevreme koje je sinoć i jutros pogodilo Beograd izazvalo je velike probleme u saobraćaju a u pojedinim delovima grada su automobili ostali zaglavljeni u vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari