Jovanović Ćuta o sednici o litijumu: Brnabić kao ‘ponoćni ekspres’ čekamo je da kao vampir zakaže redovnu sednicu 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović izjavio je da „vlast dve i po godine beži od rasprave o litijumu“, kao i da opozicija dve i po godine traži da se o tome raspravlja u Skupštini.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić najavila je da će sednicu o litijumu, nakon današnjeg otkazivanja, zakazati posle ponoći za ponedeljak.

„Vidim Brnabić kao ‘ponoćni ekspres’, večeras čekamo u ponoć da zakaže redovnu sednicu za 7. oktobar. Koja je razlika između redovnog i vanrednog? Nema ovde ništa redovno u ovoj zemlji, sve je vanredno, mi živimo u vanrednom stanju. Mlatimo se danima kada će sednica biti zakazana. Dve i po godine opozicija traži i zahteva da se raspravlja u Skupštini o litijumu, mi sad čekamo nju kao vampira da zakaže“, kaže Ćuta za N1.

Ističe da „ovo rade iz jednog razloga – ne dopada im se istraživanje javnog mnjenja“.

„Sve što gledamo u Skupštini, ovo poništavanje parlamenta i rastakanje države je rezultat onoga što Vučić dobija kao rezultat istraživanja – da narod ne želi Rio Tinto“, kaže Jovanović.

Objašnjava da „onaj ko je izvestilac zakona ima pravo da obrazlaže zakon koliko hoće i uzima reč koliko hoće“.

„Trebalo je da bude Danijela Nestorović, oni neće da dozvole. To što je danas trebalo da se desi, imali su vremena od 10. septembra kada je podnet zahtev za vanrednom sednicom na temu zabrane iskopavanja litijuma. Svaki dan kopači litijuma, Brnabić, ta prodavačica litijuma sa Dedinja, svaki dan krši zakon i Ustav upravo zato da ono što im smeta nikako ne dođe na dnevni red, da dva miliona ljudi koji prate Skupštinu nikako ne čuje istinu o litijumu“, kaže on.

Upitao je i „što do sada nije bila na dnevnom redu“.

„Kao film Serđa Leonea, ‘za šaku litijuma’, pa ste videli jednog dobrog, to je Zlatko Kokanović, sve što želi je da nastavi da proizvodi hranu, lošeg, Brnabić, i ima onaj koji je iznad nje, Panta što mesi pite, Vučić, to je zao. Imate zlu vlast koja radi za Rio Tinto. Zašto Gornje Nedeljice liče na Srbiju nakon NATO agresije? Neće jedna sednica promeniti ništa, o tome da li će se kopati litijum u Gornjim Nedeljicama, odlučio je narod“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, „kopači litijuma su pritisli sa najvećim svetskim moćnicima“.

„Sve se to navalilo, ceo svet na Gornje Nedeljice, kao da će da propadne svet ako ne bude kopanja litijuma u Gornjim Nedeljicama. Ko beži od litijuma? Pokradeno je 38.000 potpisa građana, dve i po godine beže od ove rasprave i sad treba da se zamajavamo sa Brnabić“, kaže Jovanović.

Kako kaže, „Kosovo i Gornje Nedeljice povezuje jedan pojam – nestanak“.

Dodaje i da je „siguran da će ova stvar da se rešava na terenu“.

„Tu se neće raspravljati u Skupštini, nego kad se pojavi mehanizacija u Gornjim Nedeljicama, imaćete barikade“, kaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari