„Orlovi“ ponovo visoko lete. Samo pet dana posle razaočaravajuće igre i poraza od Gane, najbolja fudbalska reprezentacija Srbije je u svom debitantskom učešću pod tim imenom na prvenstvima sveta savladala moćnu Nemačku i prvom mundijalskom pobedom nad „pancerima“ još od daleke 1962. i SP u Čileu u velikom stilu vratila se u trku za osminu finala takmičenja u Južnoj Africi – 1:0 (1:0). Šok s početka borbi u D grupi otrežnjujuće je delovao na naše fudbalere, koji su najviše zahvaljujući jedinom strelcu Milanu Jovanoviću i odbranjenom penalu Vladimira Stojkovića osvojili možda ključne bodove u trci za drugi krug, za koji će im verovatno biti neophodan i isti učinak protiv Australije, 23. juna u Nelspruitu.

Nemačka – Srbija 0:1 (0:1)

STADION: Nelson Mendela Bej. GLEDALACA: 38.294. SUDIJA: Alberto Undijano Maljenko (Španija). STRELCI: Jovanović 38. ŽUTI KARTONI: Klose, Kedira, Lam, Švajšanger (Nemačka), Kolarov, Ivanović, Subotić, Vidić, (Srbija). CRVENI KARTONI: Klose (Nemačka).

NEMAČKA: Nojer, Lam, Mertezaker, Fridrih, Batštuber (od 77. Gomez), Kedira, Švajnštajger, Ozil (od 70. Kakau), Miler (od 70. Marin), Podolski, Klose.

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Vidić, Subotić, Kolarov, Stanković, Kuzmanović (od 75. Petrović), Krasić, Ninković (od 70. Kačar), Jovanović (od 79. Lazović), Žigić.

 

Srbija je krenula agresivno, s jasnom namerom da visoko postavljenom zadnjom linijom i pojačanim srednjim redom napravi presing na vezne igrače „pancera“, pre svega pokretača svih akcija „elfa“ Švajštangera i glavnog distributera lopti u završnici Ozila. Ostavljanje drugog napadača Pantelića na klupi i osvežavanje „veze“ Kuzmanovićem (sa Stankovićem uspešno kvario igru rivala) i Ninkovićem (polušpic s dosta zaduženja na levom boku) dobrim delom su urodili plodom, jer su Nemci u prvom poluvremenu više bili u opasnim situacijama nego u tzv. stoprocentnim prilikama. A i tada su Vidić i Subotić (odlično zamenio, u meču s Ganom, isključenog Lukovića) ostavljali golmana Stojkovića bez posla ili su, pak, udarci završavali van okvira gola, kao najopasniji šut Podolskog (7. minut). Naši fudbaleri su češće pretili, bili daleko bliži pogotku, ali nije bilo pravog razloga za Nojerove bravure na gol liniji.

U takvoj borbi „prsa u prsa“, s dosta muških duela, trčanja i markiranja, čekala se greška protivnika. „Orlovi“ su imali sreće da je dočekaju. Klose se nije prilagodio oštrom sudijskom kriterijumu, napravio je faul za drugi žuti karton, a rigorozni Španac Maljenko mu, ne trepnuvši, pokazao put u svlačionicu (37). Samo 60 sekundi kasnije Milan Jovanović zahvalio se špicu minhenskog Bajerna na neočekivanom poklonu. Kao u stara vremena, na desnom krilu neuhvatljivi Krasić je centaršutem s desne strane na drugom delu terena naciljao Nikolu Žigića, a ovaj, u svom stilu glavom odložio loptu do Liverpulovog pojačanja, koji je s dva metra, potpuno zaboravljen, rutinski uhvaćenim volejem opravdao status našeg najefikasnijeg igrača u kvalifikacijama za ovo SP. Nemci ko Nemci, nastavili su kao da se ništa nije desilo, što ih je zamalo dovelo do cilja u zaustavnom vremenu prvog poluvremena, kada je Kedira s distance zatresao prečku Stojkovićevog gola i najavio totalnu ofanzivu svog oslabljenog tima u nastavku.

Fajterski pristup i čuvena germanska upornost mogli su da im se isplate u prvih petnaestak minuta drugog dela susreta. „Panceri“ su težište igre prebacili na levu stranu, pa je prodorni Podolski svaki čas iskušavao Ivanovića i Vidića, pogađao spoljni deo mreže i za neki centimetar promašivao stativu. I evocirao sećanje na beogradski remi Antićevih izabranika s (takođe brojčano inferiornim) Francuzima u derbiju naše kvalifikacione grupe. Levovi puleni trudili su se svim silama da iskoriste startnu konfuziju i kalkulantski rezon Srbije i uhvate rezultatski priključak, u čemu im je u 59. minutu pomogao Nemanja Vidić. Jedan od najboljih štopera današnjice rukom je odreagovao na jednu dubinsku loptu i doveo „pancere“ u najidealniju šansu za izjednačenje. Kelnov špic Podolski samouvereno je prišao beloj tački, ali je naš golman Vladimir Stojković još bolje pročitao njegovu nameru i, ne dozvoljavajući da se oseti njegovo trogodišnje klupsko potucanje po Evropi, zaustavio „hitac“ u donji levi ugao. Spasao Vidićevu čast i raširio krila „orlovima“, koji su u nekim trenucima imali više sreće nego pameti.

Mada je Nemačka meč završila sa trojicom centarfora i više od nas imala loptu u nogama, trostruki svetski šampion nije više napravio nijednu zicer priliku. Gledali smo ih samo u njihovom šesnaestercu. A, do njega su naši, riskantno povučeni, fudbaleri stizali isključivo kontranapadima. Ulasci Petrovića i Kačara akcenat su stavili na očvršćavanje defanzivnog bloka ispred kaznenog prostora Srbije, pa je i pored čoveka više na terenu Srbija šansu za dupliranje vođstva tražila najviše u brzim transformacijama iza leđa tročlane poslednje linije istorijskog fudbalskog dužnika. I dva puta skoro matirala Nojera, kojeg je jednom sačuvala stativa (Jovanović), a jednom prečka (Žigić).

Ali, to više nije ni važno. Najbitnije je da je Srbija oborila na pleća sedmostrukog finalistu SP, ponovo postala gospodar svoje sudbine i ostala u igri za drugi krug najvećeg planetarnog takmičenja.

Kao Brazilci i Šveđani

Derbi meč D grupe bio je sedmi međusobni duel Nemačke i Srbije na Svetskim prvenstvima, čime su ove dve ekipe izjednačile rekord Brazila i Švedske, koje su isto toliko puta igrale jedna protiv druge na Mundijalima.

Jubilarac Stankovića

Jučerašnji meč bio je 90. nastup Dejana Stankovića za A reprezentaciju Srbije, inače jedinog igrača koji je nosio dres tri različite selekcije na Mundijalima – SR Jugoslavije (1998. u Francuskoj), Srbije i Crne Gore (2006. u Nemačkoj) i sada „orlova“. Samo još penzionisani Savo Milošević ima više nastupa od veziste Intera (102).

Smanjena razlika

Slavljem u Port Elizabetu naša zemlja je popravila negativan skor u mundijalskim utakmicama sa Nemcima. Panceri i dalje vode u trijumfima (4), ali na kontu Srbije sada stoji pobeda više (2). Jedan susret završen je remijem.

Kraj crne serije

„Orlovi“ su u Južnoj Africi prekinuli i crnu seriju od pet vezanih poraza na Mundijalima, započet u osmini finala 1998. u Francuskoj, kada je Edgar Davids dalje odveo Holandiju (1:2). Na SP u Nemačkoj 2006. redom su nas preslišavali Holanđani (0:1), Argentinci (1:6) i fudbaleri Obale Slonovače (2:3), a u prvom kolu tekućeg takmičenja meru nam je uzela i Gana (0:1).

Perica Ognjenović: Nije se ponovila 1998.

– Momci su pokazali dobru igru, možda je moglo i ubedljivije, ali bitni su bodovi. Ovaj meč u mnogome se razlikovao od onog 1998. Tada su Nemci sustigli naše vođstvo i izvukli bod uz dosta sreće. Sada smo mi imali sreće, očuvali prednost i na kraju zasluženo trijumfovali – rekao je Perica Ognjenović koji je pre 12 godina nosio dres SR Jugoslavije u meču protiv „pancera“ na Mundijalu u Francuskoj.

Stojković: Strpljivo smo čekali svoju šansu

– S obzirom na to da je atmosfera u reprezentaciji odlična kao što je bila tokom kvalifikacija, znali smo da moramo pružiti dobru partiju. Protiv Gane nam je bila prva utakmica na šampionatu, osećao se psihološki pritisak. Sada amo bolje ušli u meč, strpljivo čekali šansu i ostvarili željeni rezultat. Čak smo i u drugom poluvremenu imali više šansi od Nemaca. Sada je najbitnije da se dobro spremimo za meč sa Australijom – napomenuo je Vladimir Stojković (na fotografiji), igrač meča i prvi golman naše reprezentacije koji je odbranio jedanaesterac u regularnom toku utakmice na Svetskom prvenstvu.

Jovanović: Lopta nas sputala da ubedljivije slavimo

– Pokazalo se da smo mnogo opasniji kada napadamo, na čemu smo insistirali tokom priprema za utakmicu sa Nemcima. Znali smo da nam je za dobar rezultat neophodna aktivnost spoljnih i svih veznih igrača u završnici, mada nas je donekle lopta sputala da ostvarimo ubedljiviji trijumf. Dobiti Nemačku posle toliko godina je ogroman uspeh, sada smo vratili poljuljano samopouzdanje. Nemamo kompleks, idemo na pobedimo Australiju – istakao je strelac pobedonosnog pogotka Milan Jovanović (na fotografiji).

Antić: Srbijo, bićeš ponosna na nas

– Posle pobede nad ovako jakom selekcijom, moramo se još više okrenuti sebi, iz cele partije izaći jači i poboljšati pojedine delove igre. Žao mi je što nismo više napadali u drugom poluvremenu, nego smo se nekako nesvesno povukli i ostavili im puno prostora. Osetio se psihološki pritisak zbog čuvanja rezultata. Srbijo, bićeš ponosna na svoju decu, jer ovi fudbaleri mogu igrati bolje ili lošije, ali se uvek maksimalno odnose prema reprezentativnom dresu – rekao je selektor Srbije Radomir Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari