Jovanović o vazduhu nakon požara u Vinči, upozorio građane koji žive u blizini 1foto FoNet Milica Vučković

Meteorolog Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije izjavio je da požar koji je danas izbio na putu ka Vinči sigurno ne emituje izuzetno toksična jedinjenja, ali je upozorio građane koji žive u neposrednoj blizini na ugljen-dioksid i ugljen-monoksid, koji mogu da budu rizični po zdravlje.

Policija je danas dobila dojavu da gori trava i nisko rastinje na putu ka deponiji u Vinči, a prema poslednjim informacijama ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, požar koji se prostire na površini od šest hektara je pod kontrolom.

Jovanović je istakao da ne može biti siguran, već da samo može da pretpostavi zbog čega je izbio požar.

„Verovatno sušno vreme. Najverovatnije nemarom, jer gromova nije bilo“, rekao je Jovanović za N1.

Na pitanje šta građani prvo treba da urade kada je požar u njihovoj neposrednoj blizini, Jovanović je pre svega istakao nedostatak adekvatih informacija iz institucija, kojima treba da bude zakonska nadležnost da opomenu građane, da ih edukuju i zaštite od ugružavanja zdravlja.

„Građani moraju da zatvore prozore i da se skone od izvora požara“, naglasio je.

Upitan da li je mesto gde je izbio požar deponija ili nije, Jovanović je objasnio da je to deponija u nestanku i pravljenje verovatno sanitarne deponije koja će biti regulisana spalionicom.

Sekretarijat Beograda za zaštitu životne sredine saopštio je da zbog požara na putu ka deponiji Vinča „ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo njeno normalno funkcionisanje“.

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine su saopštili da je na lokaciji između ulaska u sanitarnu deponiju Vinča i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ danas izbio požar na niskom rastinju.

„Obaveštavamo javnost da nije bilo ugroženo normalno funkcionisanje sanitarne deponije Vinča“ i da se ona „nalazi na bezbednoj udaljenosti od mesta nastanka požara“, piše u saopštenju koje je preneo Beoinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari