Nakon smrti Šandora Kepira u Budimpešti, predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, izrazio je ogorčenje što pravda nije stigla nekadašnjeg kapetan mađarske žandarmerije u Drugom svetskom ratu, a kojeg je sud u Budimpešti jula ove godine oslobodio od optužbi da je kao kapetan žandarmerije učestvovao u ubistvima Srba, Jevreja i Roma tokom Novosadske racije, januara 1942. godine.

Mađarsko tužilaštvo nakon prvostepene presude suda u Budimpešti, uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu, a pravosnažna presuda, do smrti Šandora Kepira, nije doneta.

– Tragedija koja je pogodila Novi Sad i okolinu 21, 22. i 23. januara 1942. godine, kada su fašisti zverski ubijali naše sugrađane i sugrađanke ostaće, bar kad je reč o kapetanu mađarske fašističke žandarmerije Šandoru Kepiru, nedorečena. Ovaj zločin ostaće upamćen kao jedan od najmučkijih zločina protiv čovečnosti u istoriji našeg grada, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, a na našu žalost, jedan od vinovnika tragičnih dešavanja neće biti kažnjen za svoja nedela. Šandor Kepir, presudama donetim nakon Drugog svetskog rata, osuđen je na 10, odnosno 14 godina zatvora zbog ratnih zločina. Iako zbog njegove smrti pravda neće biti zadovoljena, a on neće snositi odgovornost za nedela koja su tada dokazana, ovakav sramotan epilog ne sme biti ohrabrujući za sve one koji su učestvovali u zločinima protiv čovečnosti i naša je obaveza da se kao društvo borimo protiv svakog vida nasilja usmerenog protiv čoveka, istakao je Jovanović u jučerašnjem saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari