Advokat Jovica Todorović o tužbi Delta Holdinga: Čitav slučaj protiv Miroslava Miškovića imao veliki značaj za Vučićev politički uzlet 1Foto: A.K./ATAImages

Advokat Jovica Todorović, komentarišući informaciju da je Delta Holding tužio državu Srbiju zahtevajući naknadu štete usled pritvaranja prvog čoveka kompanije Miroslava Miškovića pre više od 10 godina, za Danas kaže da da je krivični postupak protiv Miroslava Miškovića vođen u funkciji podizanja rejtinga Aleksandra Vučića, a u krajnjoj liniji radi učvršćivanja njegove lične vlasti najpre u Srpskoj naprednoj stranci, a zatim i u državi.

„Hapšenje Miškovića i čitav taj postupak i nekolicina drugih sličnih krivičnih postupaka pokrenutih na početku Vučićeve vladavine, imali su veliki značaj za njegov politički uzlet, odnosno za uspostavljanje i učvršćivanje njegove lične vlasti, koja je sada apsolutna i gotovo nedodiriva“, kaže on.

Kada organi krivičnog gonjena, odnosno policija, tužilaštvo i sud, postupaju u funkciji politčkih interesa nosilaca politčke moći, cena je visoka, naglašava on.

„I plaća je čitavo društvo. Ta cena se plaća najpre urušavanjem čitavog pravosuđa koje čine vitalne, najvažnije institucije demokratskog društva. Novčana vrednost te posledice je praktično nemerljiva. Međutim, država i društvo će platiti visoku cenu i u novcu“, ističe Todorović.

Sagovornik naglašava da je to takođe izvesno.

„Naravno, ne želim da spekulišem i predviđam ishod jednog parničnog postupka koji je tek započeo, posebno što mi nisu poznati detalji i dokazi, videćemo šta će tužilac dokazati, i kako će sud presuditi, ali ne treba mnogo mudrosti da se zaključi da je Miškovićeva firma od njegovog krivičnog progona svakako imala štetu, a da je to krivično gonjenje, pokazalo se na kraju, bilo neosnovano, a u izvesnoj meri i nezakonito i neustavno. U čemu se ta šteta sastoji, kolika je, utvrdiće se u tom parničnom postupku. Nisam optimista da će država proći jeftino“, zaključuje on.

Podsećamo, Delta zahteva isplatu 1,4 milijardi dinara i 390.000 evra.

Kako se navodi u tužbi u koju je Forbes Srbija imao uvid, Delta Holding je trpeo štetu zbog pritvaranja Miškovića koji je u tom trenutku bio zaposleni i predsednik borda direktora ovog privrednog društva, piše Forbes Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari