Istorijski arhiv u Negotinu osnovan je odlukom Narodnog odbora grada Negotina 1952. godine pod nazivom Gradska državna arhiva u Negotinu.

Već u junu iste godine Savet za prosvetu, nauku i kulturu NR Srbije potvrdio je ovu odluku i na osnovu Zakona o državnim arhivima doneo rešenje po kome se za područje rada novoosnovane Gradske državne arhive u Negotinu određuje područje srezova krajinskog, ključkog i porečkog, koji se u tom cilju odvajaju od dosadašnjeg područja Gradske državne arhive u Zaječaru.

U sastav negotinskog Istorijskog arhiva od 1996. godine ulazi i arhivsko odeljenje u Boru, pa je time ovaj arhiv teritorijalno nadležan za sve četiri opštine Borskog okruga – Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo. Treba svakako pomenuti da najstarija arhivska građa potiče iz prve polovine 19. veka, dok je njen najveći deo iz 20. veka.

Istorijskih arhiv Negotin je u minulih šest decenija, koliko je proteklo od osnivanja ove institucije kulture, sakupio dve hiljade dužnih metara arhivske građe, čime se svrstao među važnije čuvare kulturne baštine, čulo se pored ostalog, od direktora arhiva Ljubiše Đorđevića na svečanosti kojom je obeležen jubilej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari