Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu svečano je obeležila 65 godina rada i postojanja. Direktor škole Milan Vučićević rekao je da se u ovoj školi sa Domom učenika svojevremeno obrazovao kadar za mlekarsku industriju tadašnje Jugoslavije i da je ova škola bila od nacionalnog značaja.

– Imamo projekat rekonstrukcije i adaptacije Doma za smeštaj učenika i kuhinje i pripremamo se za uvođenje HACCP sistema u našoj školskoj radionici gde proizvodimo kačkavalj, sir i ostale mlečne proizvode – rekao je Vučićević.

Ova škola jedna je od retkih stručnih škola u Srbiji koja skoro tri decenije razvija sopstvenu proizvodnju mlečnih proizvoda.

Profesor Aleksandar Mančić je dodao da se veoma ozbiljno radi na uvođenju HACCP sistema u radionici kako bi se još više poboljšao kvalitet praktične obuke đaka.

– U školi se poklanja velika pažnja praktičnoj nastavi. Nema mlekare u Srbiji gde nema naših učenika. Oni odmah posle završene škole mogu da se uključe u proces proizvodnje. Očuvali smo tradiciju proizvodnje pirotskog kačkavalja i sira. Imamo savremenu opremu i naši proizvodi su cenjeni na tržištu – rekao je Mančić.

Profesor istorije Davor Lazarević kaže da je u pripremi monografija škole u kojoj će se na jednom mestu naći svi važni događaji i ličnosti od 1945. godine, kada je osnovana Niža poljoprivredna škola, do danas. Tehnolog Radoslav Pejčić je dodao da će tokom godine ovaj jubilej biti obeležen nizom svečanosti.

U ovoj školi pored kadrova za mlekarsku industriju, mlekara i prehrambenih tehničara, povremeno se školuju i pekari i mesari. Škola trenutno ima 250 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari