Većina francuskih medija objavila je juče fotografije i video snimke povodom 20 godina od otvaranja Evrotunela – tunela ispod Lamanša. Tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran i britanska kraljica Elizabeta Druga 6. maja 1994. su u francuskom gradu Kokelu zajedno presekli vrpcu povodom otvaranja tunela, koga sada dnevno koristi oko 40.000 ljudi.


Francuski mediji naglašavaju da je tom prilikom Elizabeta Druga izgovorila nekoliko reči na francuskom. Evrotunel ispod Lamanša je 50,5 kilometara dug železnički tunel koji povezuje Fokston u Velikoj Britaniji i Kokel u Francuskoj. Tunelom, čija je najniža tačka na dubini od 75 metara, saobraća visokobrzinski putnički Evrostar voz i teretni Evrotanel šatel, podseća Beta.

Bi-Bi-Si podseća da je Američko društvo građevinskih inženjera tunel pre nekoliko godina proglasilo jednim od sedam čuda savremenog sveta – rame uz rame sa zgradom Empajer stejt, Panamskim kanalom i mostom Golden gejt. O potrebi izgradnje tunela ispod Engleskog kanala (Lamanša) govorilo se još početkom XIX veka. „Napoleonu se ideja dopala, ali Britanci nisu želeli da razmišljaju o mogućnosti da dožive invaziju iz džinovske rupe“, navodi Bi-Bi-Si.

Čitav projekat, bez kamata, koštao je četiri milijarde funti. Investitor Eurotunel grupa kretala se prema bankrotu sve do 2008. kada je restrukturirana, a tunel je prvi put doneo profit tek 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari