Poslanica Judita Popović je među najaktivnijima na skupštinskim sednicama, pokazalo je istraživanje organizacije Kikindski forum, koja je predstavila rezultate analize rada poslanika iz Banata u Skupštini Srbije, od konstituisanja novog skupštinskog saziva do kraja 2012. godine.


– Judita Popović, Liberalno-demokratska partija, i Bojan Kostreš, Liga socijaldemokrata Vojvodine, jedini su poslanici u Skupštini Srbije iz zrenjaninske opštine. Judita Popović je među najaktivnijim poslanicima kada se posmatra broj podnetih amandmana na predložena zakonska rešenja. Ona je podnela čak 10 odsto od ukupnog broja amandamana u 2012. godini, dakle 71 amandman, a Bojan Kostreš je podneo 28 amandmana – kaže Ljiljana Majkić iz Kikindskog foruma.

– Kao što je pokazalo prethodno istraživanje Otvorenog parlamenta „Kako narodni poslanici donose zakone“, a to je da postoji jaka partijska disciplina po pitanju glasanja, slično je i u slučaju poslanika iz Zrenjanina. Popovićeva je podržala jedan zakon, 10 puta je glasala potvrdno, a 24 puta se nije izjasnila o predloženim zakonima – kaže Ljiljana Majkić.

Poslanici iz Zrenjanina nisu redovno prisutni na skupštinskim zasedanjima u danima glasanja. Judita Popović je bila prisutna prilikom usvajanja 35 zakona, dok Bojan Kostreš nijednom u 2012. godini nije bio prisutan prilikom glasanja. Primera radi, dok su drugi poslanici glasali i do 100 puta, Kostreš se nijednom nije izjasnio povodom predloženih zakona. U prvih šest meseci rada parlamenta, od 31. maja do 31. decembra 2012, Judita Popović govorila je ukupno 89 puta, što je čini jednom od najaktivnijih poslanika, dok je Bojan Kostreš govorio dva puta na plenarnim sednicama, pokazuje analiza rada narodnih poslanika koju su sproveli istraživači inicijative Otvoreni parlament iz Regionalnog centra Kikinda.

Projekat Otvoreni parlament sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, čiji je član organizacija Kikindski forum, Komitet pravnika za ljudska prava, Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari