Judita Popović za Danas o nacrtima pravilnka REM-a: Samovolja pružalaca medijskih usluga će biti neograničena 1foto Miroslav Dragojević Danas

Bivša članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Danas da je namera autora nacrta pravilnika REM-a o kojima javna rasprava traje još danas dalje obesmišljavanje uloge ovog regulatornog tela.

„Mišljenja sam da je bezpredmetna svaka javna rasprava koja gubi iz vida suštinu, kome i zašto je potrebno ovakvo regulatorno telo“, kaže Popović.

Dodaje da elektronski mediji, a naročito javni servisi „kalkulišu“ sa svojim informativnim programima i zanemaruju svoje zakonske obaveze.

„Dok god elektronski mediji a pre svega javni servisi i  televizije sa nacionalnom pokrivenošću kalkulišu  svojim informativnim programima a pre svega zanemaruju  zakonsku obavezu za istinitim, blagovremenim i objektivnim informisanjem a zauzvrat dobijaju odrešene ruke za plasiranje programskih sadržaja isključivo prema svojim finansijskim interesima, kvalitet tih sadržaja i javni interes biće u potpunosti zanemareni“, priča Popović.

Navodi da postoji opasnost da se već ustaljene loše prakse u medijima „ugrade“ u novi pravilnik REM-a.

„Ukoliko se već ustaljene loše prakse ugrade u novi pravilnik samo će se ogoliti realnost bez iluzija da postoji neki zakonski okvir koji ograničava samovolju pružalaca medijskih usluga“, zalkjučuje Popović.

Regulatorno telo za elektronske medije odredilo je da javna rasprava povodom nacrta petnaest pravilnika, čije je donošenje u nadležnosti ovog tela, traje 20 dana, odnosno, od 5. do 25. aprila, što je prema zakonu minimalan period za njeno sprovođenje.

Organizacije civilnog društva su zatražile da se javna rasprava o nacrtima pravilnika produži do 25. maja jer je 20 dana prekratak period da se izanalizira svih 15 nacrta.

Pažnju javnosti je privuklo i to što je iz pravilnika izostavljena obaveza televizija da petinu njihovog sadržaja čine dečji, naučno-obrazovni, dokumentarni i kulturno-umetnički program izbačena je iz nacrta Pravilnika REM-a, koji je do danas na javnoj raspravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari