Jugoslav Ćosić: Osnažujemo živi program 1

„Nismo najgledanija televizija, ali jesmo u prvih nekoliko na kablovskom sistemu, uključujući i nacionalne kanale“, kaže za Danas Jugoslav Ćosić, direktor programa N1.

„Pri tome smo sve tzv. news kanale ostavili daleko iza sebe. Međutim naš cilj jeste da budemo prvi izbor naših gledalaca kada su u pitanju vesti. Za dve godine koliko postojimo, TV N1 je, po mom uverenju, uspela da stvori izuzetan kredibilitet i poverenje gledalaca. Mislim da oni, za razliku od nas novinara, ne traže još jedan izvor nakon vesti koje vide na N1.

Kako se nosite s etiketom srpski CNN budući da ste njegov glavni partner a da to ime ne budi baš lepe asocijacije u Srbiji?

– Pa ne budi ni ime N1 najbolje asocijacija svima u Srbiji. Na to jako utiču političke predrasude i nerazumevanje uloge medija. Neke kritike su konstruktivne a iza nekih su motivi koji nemaju nikakve veze sa našom profesijom i objektivnošću. Intencija naših investitora a ujedno i stav i želja news tima je da N1 bude objektivan i nezavisan medij. Ali nezavisan ne samo od vlasti već i od svih političkih subjekata. N1 je tu da otvori svoj medijski prostor za najširi spektar političkih, društvenih i kulturnih ideja uprkos očito prisutnoj isključivosti u društvu. Što se tiče CNN-a, N1 nije srpski CNN već samo jedan od ekskluzivnih partnera te televizije koja nema nikakve uređivačke kompetencije kada je u pitanju N1. N1 se pridržava najboljih uređivačkih i profesionalnih standarda CNN-a. Našim gledaocima omogućavamo da sa srpskim titlom vide najbolje emisije te stanice ali i da prate najzanimljivije događaje u svetu tako što imamo pravo da preuzimamo CNN-ov breaking news program i da ga prevodimo. To nam daje vreme da na mesto najzanimljivijih događaja pošaljemo svoje ekipe. Da vas podsetim, imali smo reportere koji su pratili pad aviona German Wingsa, terorističke napade u Parizu i Nici, pokušaj puča u Turskoj itd. Mi smo nezavisna televizija sa tri produkciona centra, u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

Sadašnja vlast ne prihvata baš lako kritike na svoj rad. Kako se s tim nosite i je li s njima moguće sarađivati?

– Nijedna vlast u našoj ali i regionalnoj političkoj tradiciji nikada nije lako prihvatala kritike na svoj rad. N1 kao news kanal nema interes da je bilo ko ignoriše kao što svaka vlast u krajnjem ishodu može da ima samo štetu ako se pravi da jedan tako ozbiljan i respektabilan kanal kao što je N1 ne postoji. Ali kao što možete da vidite, ako gledate naš program redovnije, ipak sarađujemo. Uvek ima napetosti ali sarađujemo, interes je obostran a svakako najveći interes imaju građani – naši gledaoci.

Počinje vam nova programska šema, šta biste najavili što gledaoci ne bi trebalo da propuste?

– Naša ključna direkcija je osnaživanje “živog” news programa i frekventnije praćenje događaja u realnom vremenu. Naši gledaoci već razumeju da je, kada se nešto važno i zanimljivo događa u zemlji ili svetu, N1 tamo. Osim toga, stalno unapređujemo program i imamo dosta novih projekata ove jeseni. Nova emisija je Net Context, koju pripremaju Tijana Romić i Maja Sikimić i koju emitujemo od utorka do petka u 18.35 sati. Ona se bavi trendovima na internetu i temama koje vladaju netom uz mnoštvo atraktivnih video-klipova sa YouTube ili mreža, koje analiziraju zanimljivi gosti. Naše Jovana Štetin i Emina Kovačević od ove jeseni pripremaju emisiju 7 na N1 koja se premijerno emituje nedeljom u 11 sati pre podne i koja pod uglom od 360 stepeni sagledava događaje iz prethodne nedelje na analitičan način. Onima koji nisu imali vremena da ih sve isprate ili ih nisu razumeli 7 na N1 nudi šansu da u 30 minuta steknu realnu sliku o društvenim i političkim zbivanjima u zemlji.

Nov serijal je i VIP Challenge našeg poznatog “automobiliste” i šampiona Andreja Kulundžića kao o izuzetno zanimljiv serijal dokumentarnih reportaža Andreja Maričića iz zemalja Indokine. Uveli smo i petnaestominutne vesti i u 21 h. Naravno širimo i konstantno unapređujemo i našu internet platformu kao i prisustvo na društvenim mrežama.

Dokumentarac Leonarda Dikaprija

Televizija N1 u nedelju u 20.55 emituje dokumentarac kanala National Geographic „Pre poplave“, u produkciji dobitnika Oskara Fišera Stivensa, zajedno sa Oskarom nagrađenim glumcem, aktivistom za zaštitu životne sredine i ambasadorom mira Ujedinjenih nacija, Leonardom Dikapriom. Publici se predstavljaju vizuelni dokazi pogoršanja u prirodi koje nanosi bespovratnu štetu neokaljanim krajolicima, od Grenlanda do Indonezije, pomerajući klimatski balans planete i ubrzavajući nestanak mnogih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari