Ukupne prilike u komunalnoj delatnosti Srbije nisu nimalo povoljne i zbog toga su potrebne odlučne mere nadležnih državnih organa, ali i sindikata, kako bi se sačuvao taj sistem i status radnika popravio – rekao je na sednici Okružnog odbora Sindikata radnika komunalno-stambene delatnosti Jablaničkog okruga Svetozar Ercegovac, predsednik Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti.


Ercegovac ističe da su kompletna oprema i infrastruktura sa visokim stepenom zastarelosti, a da troškovi komunalaca nisu praćeni odgovarajućim sredstvima osnivača, odnosno lokalnih samouprava. Zbog toga sadašnje cene komunalnih usluga ne obezbeđuju ni prostu reprodukciju!

– Republički odbor Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije zalaže se za doslednu primenu utvrđene cene radnog časa koja je proglašena na Socijalno-ekonomskom savetu i kao takva ne može se ugovarati u nižem iznosu – kaže Ercegovac.

Članovi Okružnog odbora sindikata iz Leskovca, Vlasotinca, Lebana i drugih mesta juga Srbije izneli su niz podataka iz svojih sredina o dramatičnom stanju u komunalnoj oblasti. Ima više primera javnih i javno-komunalnih preduzeća širom Okruga u kojima su računi u blokadi mesecima, a minimalne zarade kasne i po godinu dana. Pored ograničene mase zarada, koje pristižu neredovno, jer mnoge lokalne samouprave, osnivači komunalnih preduzeća, i same imaju velike finansijske probleme, uočljivo je, naročito poslednjih godina, enormno zapošljavanje tzv. partijskih stručnjaka. U Sportskom centru u Leskovcu, na primer, sistematizacijom je predviđeno osamdesetak mesta, a zaposleno je sto dvadeset radnika. U Toplani je pre nekoliko godina radilo 33, a sada 67 radnika, mnogo više od potrebnog broja, a prekomernog zapošljavanja ima i u Vodovodu u Leskovcu, kao i u gotovo svim komunalnim organizacijama širom Jablaničkog okruga.

– U našem kolektivu nema ni mesta da radnici sede – kaže Radovan Backović, zaposlen u leskovačkoj Toplani, inače, predsednik Okružnog odbora Sindikata radnika komunalno-stambene delatnosti, uz naglasak da niko nije protiv otvaranja novih radnih mesta, ali to nikako ne bi smelo da ugrozi funkcionisanje komunalnog sistema.

 

Nedostaju samo avijatičari

U leskovačkom komunalnom preduzeću Vodovod, koje godinama slovi za stabilnu firmu, a nosilac je najveće investicije na jugu Srbije, Vodosistema Barje, svaki direktor je dovodio svoje partijske istomišljenike. Samo nekoliko poslednjih rukovodilaca zaposlilo je sedamdesetak novih radnika i njih, tzv. novajlija, sada je više od članova kolektiva koji su ovde proveli desetak, dvadeset godina radnog veka.

„U leskovačkom Vodovodu nedostaju samo avijatičari“, čulo se na sastanku u Veću samostalnih sindikata za više opština Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari