Ukrajinski parlament izabrao je juče Juliju Timošenko, vatrenu i kontroverznu heroinu „narandžaste revolucije“ za novog premijera zemlje. Timošenkova je osvojila 226 glasova, neophodnu većina od ukupno 450 mesta u parlamentu. Za nju su uglavnom glasali predstavnici iz njenog bloka i članovi partije predsednika Viktora Juščenka.

Ukrajinski parlament izabrao je juče Juliju Timošenko, vatrenu i kontroverznu heroinu „narandžaste revolucije“ za novog premijera zemlje. Timošenkova je osvojila 226 glasova, neophodnu većina od ukupno 450 mesta u parlamentu. Za nju su uglavnom glasali predstavnici iz njenog bloka i članovi partije predsednika Viktora Juščenka. Timošenkova i predsednik formirali su većinsku koaliciju nakon jesenjih izbora, uprkos učestalim tenzijama između dvoje političara. Pre glasanja u Vrhovnoj Radi, Timošenkova je objavila da je koalicija solidna. „Imate dvoje patriota u politici koji će držati ovu zastavu visoko i nikada je neće ispustiti. Današnje glasanje je trenutak istine za demokratsku koaliciju“, dodala je ona. Timošenkova je bila premijer 2005. ali je njena vlada usled razmirica u vladajućoj koaliciji i optužbi za korupciju oborena krajem te godine. Međutim, broj dobijenih glasova ukazuje na teškoće koje stoje ispred koalicije Juščenko-Timošneko. Dominantna opoziciona partija Regiona, koju predvodi bivši ruski premijer Vikotor Janukovič u oštroj je poziciji da se bori protiv inicijativa zapadno nastrojene reformske koalicije.
Timošenkova je najenergičnija i najsnažnija figura „narandžaste revolucije“ 2004 i masovnih protesta koji su pomogli dolasku Juščenka na mestu predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari