Bez Tijanića bi srpsko novinarstvo moglo da liči na Hamleta bez Hamleta. Na razmazivanje tabloidnim vodenim bojicama u poređenju sa njegovim teškim uljem na platnu. Na bespomoćnu profesiju koja je nekada umela da bude i moćna. Bio je jednostavno alhemičar reči – čovek čije su se teške i olovne reči često pretvarale u zlatne i upozoravajuće poruke za one koji su to hteli i umeli da čuju – kazao je Nenad Lj. Stefanović, glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTS-a, govoreći na jučerašnjoj komemoraciji Aleksandru Tijaniću.

Komemoraciji, koja je održana u Skupštini grada Beograda, prisustvovali su, osim Tijanićeve porodice, i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, lider Demokratske stranke Dragan Đilas, kao i drugi predstavnici Vlade, članovi diplomatskog kora, veliki broj prijatelja, kolega i saradnika.

Stefanović je Tijanića opisao kao „novinara za udžbenike“, autentičnog i neponovljivog čoveka, izuzetnog talenta i mudrosti. Kako je istakao, među Srbima talenat i vrednoća gotovo nikada ne staju u istu rečenicu, kao ni brzina misli i temeljna priprema, ali da se samo kod Tijanića sve to poklapalo, zbog čega je i bio najveći.

– Mnogo sumnjivog truda ulagano je u njegovu satanizaciju, pokušaje da se dokaže da je bio ratni huškač, ili tako nešto. Nikada nije napisao nijednu ratnohuškačku rečenicu, niti lošu reč za drugu naciju. Nikada nije dotakao nijednu nacionalističku strunu. Zato su ga cenili u čitavoj bivšoj Jugoslaviji – kazao je Stefanović.

Od Tijanića se oprostila i Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, istakavši da je on znao da dobar novinar ponekad mora da ugrize ruku koja ga hrani.

– On je bio junak našeg doba. Ne tvrdim da je bio junak bez mane i da je po ceo dan samo razobličavao vlast i štitio javni interes, ali ću mu večno biti zahvalna što je političare na smrt prepadao – kazala je Smajlovićeva, a zatim i upitala ko će sada da produžava iluziju kako srpsko novinarstvo nije usamljena gomila uplašenih pojedinaca.

Slobodan Marković, predsednik Upravnog odbora RTS-a, podsetio je da je Tijanić na čelo te medijske kuće došao u teškom trenutku, ali da je zahvaljujući ogromnoj energiji uspeo da ostvari sve vizije i značajno unapredi gledanost RTS-a, a zatim i citirao njegovu tvrdnju da postoji opasnost da „bez dobrog javnog servisa Srbija postane umobolna država“.

Danas kremacija

U holu RTS-a, u Takovskoj 10, otvorena je knjiga žalosti. Ispraćaj za kremaciju je danas u 15 časova na beogradskom Novom groblju, a urna će naknadno biti položena u Aleji zaslužnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari