Iako nikada nećemo postati „Sjedinjene Države Evrope“, Evropska unija treba da pokaže svojim partnerima kojim pravcem ide ako želi da bude shvaćena ozbiljno, kazao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. „Produbićemo ekonomsku i monetarnu uniju“, najavio je Junker, navodeći da monetarna unija EU nije optimalno rešenje.

„Imamo nezavisnu centralnu banku, ali nemamo evropsku vladu“, kazao je Junker u ponedeljak. On je rekao da je neophodno osmisliti pravila koja bi zamenila nepostojeću evropsku vladu, prenosi EUobzerver.

Predsednik Evropske komisije je ukazao da će do sredine veka Evropljani činiti samo sedam odsto svetske populacije. „Mi smo najmanji kontinent. Naš udeo u globalnom BDP će se smanjiti. Za 25 godina nijedna evropska zemlja neće biti članica G7. Iščeznućemo u smislu naše ekonomske težine.“ Stoga je, prenosi EUobzerver Junkerove reči, vreme da produbimo evropske integracije umesto da unosimo nacionalne podele.

Njegovi komentari usledili su nakon razgovora o ekonomskoj i monetarnoj integraciji započetih prošle nedelje, na sastanku koji je okupio lidere svih 28 država članica, kao i predstavnike glavnih institucija EU. Bio je to ujedno prvi pokušaj da se preispita pitanje koje je leta 2013. na papiru predstavio Herman van Rompej, tadašnji predsednik Evropskog saveta. Van Rompejov izveštaj je uglavnom bio ignorisan, jer je sadržavao kontroverzne ideje kao što su odvojeni budžet za evrozonu i zajedničko izdavanje duga.

Govoreći na događaju u Briselu pod nazivom Prijatelji Evrope, Junker je kazao da je izveštaj, koji će biti predstavljen u junu, nužan „jer nas svet gleda sa strane i ne zna kuda idemo“. Junker, koji se od jeseni nalazi na čelu Evropske komisije, a pre toga je bio u središtu EU kao ministar i premijer Luksemburga, ukazao je da EU sada izgleda „smešno sa svojom višeslojnom zastupljenošću u telima kao što je Međunarodni monetarni fond. Ukazao je i da želi „jak savez“ sa Evropskim parlamentom koji bi trebalo da ustane protiv svih napada koji mogu doći od „treće institucije“.

Junker je naglasio da „moramo da se odvojimo od ideje da možemo konstruisati Evropu protiv svojih država“. „Evropski građani ne žele Evropu gde bi kulturne, političke, književne, umetničke razlike iščezle“, zaključio je Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari