Evropski ministri finansija započeli su juče dvodnevni sastanak u francuskom gradu Nici čija glavna tema je ekonomska stagnacija sa kojom se suočavaju najrazvijenije države Starog kontinenta.

Na prvim sastancima je doneta odluka da premijer i ministar finansija Luksemburga, Žan-Klod Junker u naredne dve godine nastaviće da obavlja funkciju predsednika Evrogrupe, organizacije zadužene za usaglašavanje ekonomske politike u EU.

Tako je jedan od glavnih inicijatora uvođenja evra kao valute početkom devedesetih godina proteklog veka zadržao titulu „Mister evro“. Analitičari i pojedini zvaničnici smatraju da on može odigrati značajnu ulogu prilikom pokretanja inicijativa u cilju zaštite od ekonomske recesije koja predstavlja pretnju za Evropu. Glavni finansijski problemi s kojima se trenutno suočavaju države EU jesu ekonomska stagnacija i smanjenje kupovne moći stanovništva.

Evropski komesar za ekonomiju Žoakin Almunija priznao je da su globalni ekonomski potresi iznenadili Brisel koji je smatrao da će posledice takve situacije biti znatno manje. „Finansijski potresi i problemi širom sveta uslovili su veću stagnaciju evropske ekonomije nego što smo se nadali“, izjavio je. Prema mišljenju tog zvaničnika, zemlje kojima preti najveća opasnost od ekonomske recesije jesu Nemačka, Španija i Britanija.

Predstavljajući izveštaj Evropske komisije na skupu u Nici, Almunija je naglasio da je nedavno zabeležen najveći pad evra u proteklih godinu dana, a ekonomska stagnacija u evrozoni uvećana je za 0,3 odsto. Uprkos finansijskim teškoćama, analitičari ne očekuju da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope, kao što je to bio slučaj sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nemačka i Francuska oštro se protive predlozima o paketu stimulativnih mera, koji bi predviđale takav korak ili uvođenje pojedinih poreskih olakšica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari