Jure radnike koji su uzeli bolovanja po kafanama : Nepalci čiste smeće u Grockoj, dok zaposleni u komunalnoj službi beru voće 1Foto: Željko Matorčević

Preduzeće Eko Grocka svake godine od maja do septembra, oktobra ima isti problem jer deo zaposlenih odlazi na bolovanja da bi radili sezonske poslove. Kako krene sezona voća u gročanskom kraju, tako se radnici Eko Grocke masovno razboljevaju. Dok ne prođu jagode, trešnje, kajsije, breskve, šljive… preduzeće je u velikom problemu, jer nema ko da odvozi smeće.

Rukovodioci ovog preduzeća su rešili da tome stanu na put, pa su ove godine zaposlili osam radnika iz Nepala, kojima planiraju da ponude ugovore za stalno.

Eko Grocka je inače JPP (javno-privatno partnerstvo), čiji većinski vlasnik je italijanska firma Magip u iznosu od 80 odsto, dok je 20 odsto u vlasništvu opštine Grocka. Preduzeće ima i dva direktora, a glavni je Nikola Macanović, ispred privatnog partnera, koji je rešio da uvede red u firmi.

– Svake godine od maja, otprilike kad počne sezona jagoda, imamo isti problem sa zaposlenima. Do septembra, oktobra imamo sezonu bolovanja, gde radnici odlaze na svoja imanja ili u nadnicu, primaju 65 odsto plate, a u firmi naprave problem jer nema ko da radi – kaže za Danas Macanović.

On se želio direktoru domova zdravlja na teritoriji opštine Grocka, ali mu je on odgovorio: “Ti tu ne možeš ništa”.

– Ja organizujem komisiju koja zaposlenog na bolovanju nađe u kafani. A on kaže – bio sam do doma zdravlja, pa sam svratio da popijem čaj. Dođemo kod njih kući, njih nema. Kada pitamo gde su bili – otišli su na pregled. I mi tu ne možemo ništa – priča Macanović.

Eko Grocka ima 30 kamiona i 150 zaposlenih. Ako se 10 radnika koji rade na kamionima ne pojave na poslu, pet ekipa ne može da izađe na teren. To automatski stvara dodatan posao za one koji rade, pa posle par dana ne mogu da izdrže tempo i moraju da odmore – ukazuje naš sagovornik.

On je na čelu preduzeća dve godine, i rešio je da ovom problemu stane na put. Problem sa lažnim bolovanjima je dugogodišnji, a preduzeće nije moglo da nađe nove radnike, tako da su se Gročani opustili i izvrdavali zakon bez bojazni o gubitku posla.

Kako su radnici na bolovanju čuli da je firma zaposlila Nepalce, pokušali su da se vrate u firmu, ali im nije dozvoljeno. Šta će sa njima biti ubuduće, videće se, ali Macanović ima nameru da zadrži Nepalce, a, kako kaže, i oni žele da ostanu ovde.

– Našli smo im smeštaj u Leštanima, u jednoj privatnoj kući, zadovoljni su platom i uslovima rada, fini su, kulturni, lepo su se uklopili sa lokalnim stanovništvom. Sve su to prodični ljudi, ne bih da govorim u njihovo ime, ali mislim da žele da dovedu i porodice ovde – navodi Macanović.

On dodaje da se preduzeće za ovih mesec i po dana, koliko su Nepalci tu, preporodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari