"Telekom drži Juronjuz, a vi postavljate takva pitanja....": Šta je zasmetalo Ivici Dačiću? 1Foto: Printscreen/N1

Kada su 2020. godine bili protesti protiv Rio Tinta Vlada je odlučila da stavi tačku na projekat „Jadar“. Da li postoji šansa da danas, kada su protesti mnogo masovniji, Vlada posle poslednjih dešavanja i protesta širom Srbije stavi tačku na taj projekat, glasilo je pitanje novinara Juronjuza, koje, prema mišljenju ministra policije Ivice Dačića, novinar tog medija nije smeo da postavi državnim zvaničnicima.

Jer, kako je to protumačio Dačić, koji je u nedelju prisustvovao konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Telekom je jedan od vlasnika Juronjuza, pa su ovakva pitanja nepoželjna.

„Telekom drži Juronjuz, a vi postavljate takva pitanja…“, prokomentarisao je Dačić, a na Vučićevu opasku da novinar ima pravo na to, ministar policije je kazao da pravo ima, ali da ga čudi kad su državni finansijeri podržali osnovanje ovog medija.

Uz komentar da je jasno kako se ovde kontrolišu mediji, glavnom uredniku portala Cenzolovka Perici Gunjiću je ovaj momenat ipak dragocen jer direktan prenos državne cenzure nema svaki dan.

Još je, kaže, zanimljivija Dačićeva samouverenost.

 

– Zvuči pribranije nego u nekim drugim prilikama, ali je ipak uspeo i Vučića da iznenadi. Kad ga predsednik podseća da treba da se pretvaraju kako su mediji slobodni da pitaju šta hoće, on insistira u stilu „ma daj, dosta smo se folirali da smo za tamo neke demokratske vrednosti“. Muka mi je više glumatanja pred EU kako smo mi za slobodu medija Samo što ne usklikne, kao pravi pionir: „Nek’ večno žive drug Milošević i komandant Putin! Dajte mi Telekom, Kurir i Sputnjik, pogasite ove što ne postavljaju pitanja koja se meni sviđaju!“ – ističe Gunjić.

On podseća da je „večni ministar“ pre nekoliko godina greškom režisera uživo u programu RTS-a snimljen kako dogovara sa novinarkom Javnog servisa pitanja koja mu odgovaraju.

– Njemu je to kao dobar dan – kaže Gunjić.

Slobodan Ćirić, potpredsednik Udruženja novinara Srbije, ističe da postavljanje pitanja od strane novinara, pa makar ona bila i glupa, neprofesionalna, zlonamerna, ne bi smelo da ima bilo kakve veze sa tim ko novinara plaća.

Ćirić napominje da novinarsko pitanje mora biti stvar znanja i profesije, a ne platnog spiska.

Prema njegovom mišljenju, političari koji postavljeno novinarsko pitanje dovode u vezu sa time ko novinara plaća pokazuju da ne razumeju suštinu novinarske profesije i da im je važnije da se, klasičnom zamenom teza, obračunavaju sa novinarom, umesto da odgovore na postavljeno pitanje.

– Žao mi je što ću to reći, jer tamo rade neke kolege koje cenim, ali Juronjuz Srbija jeste formatiran tako da ne postavlja teška i ozbiljna pitanja već da glumi nekakav nezavisan medij. U tom smislu, čuđenje Dačića je na mestu. Njegov gest pokazuje i suštinu odnosa vlasti i ogromne većine medija u Srbiji: mi vas plaćamo i ima da radite šta god mi kažemo, pa i da kleknete kad ustreba. Sve je jednostavno i bar nema licemerja. Sasvim je druga priča to što ovakav komentar kakav je dao Dačić ni u ludilu ne bi sebi dozvolio političar, pa čak ni onaj iz pete lige, u nekoj ozbiljnoj, civilizovanoj državi – smatra novinar Nedim Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari