Slađa će srušiti Vladu, takva zajebancija ispade! Ljudi, stvarno ne mogu da verujem: 17 strana Gugla je njeno! JBT, pa to za tako krako vreme nije pošlo za rukom… ni nuklearki u Japanu, glase neki od oko šest hiljada najčešće kritičkih, negativnih, pa i zluradih komentara uz klip na Jutjubu „Izložba fotografija DS – mladi recituju“, koji je za samo nekoliko dana videlo rekordnih 750.000 posetilaca. Broj virtuelnih voajera i komentatora još je veći jer je snimak organizacionog propusta na izložbi fotografija „Sećanje na dr Zorana Đinđića“ 12. marta u Nišu, povodom osmogodišnjice ubistva srpskog premijera i predsednika DS, objavljen i na drugim sajtovima.


Kako su virtuelni voajeri i komentatori primetili, neuspeli pokušaji omladinaca niške DS Slađane Zdravković i Dalibora Damjanovića da na otvaranju izložbe citiraju kratke izjave Đinđića, koje su na kraju čitali iz mobilnog telefona ili sa „puškice“, kao i Zdravkovićkin pad nakon toga, ubedljivo je gledaniji od, recimo, daleko većeg gafa „raspoloženog“ vicepremijera Srbije Ivice Dačića pred francuskim ministrom za migracije Erikom Besonom, kada su obilazili Kalemegdan („Ovde je znači brdo, znači planine, zato se zove Kalemegdan, kale znači brdo“), mada je kale – tvrđava, a megdan – borba, koji je videlo tek nekoliko desetina hiljada posetilaca. Zdravkovićkin pad daleko je „posećeniji“ i od pada niz stepenice nekadašnje tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte. Klip sa niške izložbe preneli su elektronski i štampani mediji u Srbiji, kao i u Hrvatskoj.

Mada su neki „slučaj blama na izložbi“ podveli pod član Marfijevog zakona: „Šta god može poći naopako, poći će“, nakon njega su usledile političke konsekvence, koje sugerišu da on ima realniju i ozbiljniju pozadinu od „sajberske“. Početkom prošle sedmice rukovodstvo Demokratske omladine Srbije raspustilo je Klub demokratske omladine gradske opštine Palilula u Nišu, kojoj pripadaju Zdravkovićeva i Damjanović. Pred prošli vikend Gradski odbor DS u Nišu, na predlog predsednika tog odbora i gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, predložio je raspuštanje Opštinskog odbora DS Palilula, uz obrazloženje da su propusti ovog odbora, kao koorganizatora izložbe, „naneli političku štetu ne samo DS u Nišu već stranci uopšte“. Konačnu odluku o eventualnom raspuštanju OO Palilula doneće Izvršni odbor Glavnog odbora DS.

– Gradski odbor Niš zahteva raspuštanje celog Opštinskog odbora Palilula jer smatra da omladina ne može i ne treba jedina da snosi odgovornost za propuste sa izložbe. Gradski odbor takođe upućuje izvinjenje porodici ubijenog premijera Srbije i predsednika DS Đinđića zbog propusta na ovoj izložbi – navodi se pored ostalog u saopštenju Gradskog odbora DS, sa pečatom i memorandumom, ali bez potpisa.

Izvori Danasa bliski Demokratskoj stranci, međutim, kažu da je i Gradskom odboru, koji predlaže raspuštanje, kao i opštinskim odborima koje on „pokriva“, pa i onom u Paliluli, čije se raspuštanje predlaže, mandat istekao još decembra prošle godine. Novi unutarstranački izbori u Nišu već je trebalo da budu održani, ali Izvršni odbor Glavnog odbora DS još ih nije zakazao. Pretpostavka je da se čeka najpre sednica Glavnog odbora DS, na kojoj će se izabrati zamenik predsednika stranke, kao i članovi Izvršnog odbora Glavnog odbora, koja je trebalo da bude održana prošlog vikenda, ali nije jer je predsednik DS i Srbije Boris Tadić otputovao za Italiju. Posle takve sednice bile bi jasnije pozicije „struja“ u DS, koje postoje i na nivou centrale i u Nišu, uprkos javnom negiranju, kažu oni.

– Činjenica je da Gradski odbor ne može da raspusti OO Palilula, kako je stajalo u prvobitnom saopštenju, već samo Izvršni odbor Glavnog odbora. Mislim da ni prvobitno ni naknadno saopštenje Gradskog odbora nije trebalo da izađe u javnost, kao što ne bih javno komentarisao ni odnose unutar DS. Smatram takođe da u u ovaj slučaj nije bilo potrebno uvlačiti porodicu pokojnog premijera Đinđića. Reč je o organizacionom propustu, a ne političkom gafu. Ipak, čudno je što je klip sa izložbe za samo par dana postao enormno popularan na internetu, te dozvoljavam mogućnost da je onaj ko je učestvovao u njegovom postavljanju vodio i kampanju da on bude posećen u toj meri – kaže za Danas predsednik „spornog“ OO DS Palilula Milan Đurđević.

Sociolog kulture Đokica Jovanović, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ne čudi se ni popularnosti klipa, a ni „propustima u organizaciji“ ovakvih priredbi, koje nikako da odu u prošlost. On ocenjuje da su najveći neprijatelji političkog pluralizma u Srbiji upravo političke partije.

– Ovakve „priredbice“, ali i one druge, daleko ozbiljnije, kojima političari oguliše ljudima kožu s leđa, prostom puku su ogadile demokratiju. Sve, osim tuče za vlast i novac, naše partije rade amaterski i traljavo. Tako vode i državu. A komsomolci DS-a su radili i rade samo ono što rade i njihovi partijski uzori. U svojim nastupima imitiraju spodobe sa srpske estrade, „odrađuju posao, brate“, a od svih škola – uče se jedino karijerizmu – kaže Jovanović za Danas.

Neuropsihijatar i psiholog Srbobran Miljković ne misli da je ogromna posećenost ovakvog i sličnih klipova beg od (surove) realnosti u Srbiji, već „ruganje njoj“, uz poruku da umesto „ovih“ treba da dođu „neki drugi“. On smatra da je jedno od mogućih objašnjenja velike količine zluradosti u internet komentarima „slučaja izložba“ poruka „običnih ljudi“: niste vi bolji od nas, samo ste pokvareniji.

– Ovakav propust pokazuje da su i u Demokratsku stranku mnogi zalutali, i da i u toj stranci vlada negativna selekcija. Uprkos svojoj političkoj provenijenciji, sve češće se setim Balaševićevih reči nakon 2000: „Jedva smo čekali da naši dođu na vlast, a onda smo videli da oni nisu naši“ – kaže Miljković za Danas.

U DS, međutim, imaju „prizemnija“ objašnjenja enormnog odjeka propusta na izložbi. Prema njihovim procenama, „slučaj“ je isforsiran pred unutarstranačke izbore u niškoj DS, u kojoj gradonačelnik i predsednik Gradskog odbora Simonović ne uživa nepodeljenu podršku. Oni navode da je u „struji“ koja mu nije naklonjena jedno od zvučnijih imena i član Predsedništva DS i republički poslanik Boško Ristić, koji je, pored ostalog, svečano otvorio „spornu“ izložbu, a i sam pokupio izvestan broj negativnih internet komentara.

Prema rečima naših izvora, struje u niškoj DS, takođe, pripadaju različitim strujama na nivou centrale stranke, te se Simonoviću pripisuje „bliskost“ sa Draganom Šutanovcem, pa i Draganom Đilasom, a njemu „suprotstavljenoj“ struji – sa potpredsednikom stranke i novopostavljenim ministrom Dušanom Petrovićem. Zvaničnici u niškoj DS do sada su javno negirali iole ozbiljnije podele u njihovim redovima.

Omladinci moraju da ćute?

Uprkos prvobitnom obećanju iz DS da ćemo čuti i „popularne“ omladince DS, posebno Zdravkovićevu, u tome juče nismo uspeli, uz obrazloženje da im je centrala Demokratske omladine Srbije „zabranila“ javne istupe na ovu temu. Dvoje omladinaca, već dosta „povlačenih“ po internetu, televizijama i novinama, u tom slučaju bi mogli da budu disciplinski kažnjeni, što bi bio povod za novu medijsku „popularnost“, koju ionako teško podnose, glasilo je obrazloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari