Favoriti su ipak opstali u Ligi šampiona i zahvaljujući sreći, iskustvu, ali pre svega kvalitetu, uspeli da prebrode ovosezonsku grupnu fazu. Oni malo manje srećni, preusmerili su kolosek na Ligu Evrope, a najslabiji su se oprostili od elite, ali su barem napunili novčanike i ugostili velike timove na svom stadionu.

Bordo je novom pobedom nad Makabijem u Haifi potvrdio liderstvo u grupi A, a Bajern Minhen je u Torinu dokazao da nije za „penziju“. Fudbaleri Luja van Gala savladali su Juventus, iako su italijanski crno-beli poveli. Prvi gol na meču postigao je, pomalo zaboravljeni, David Trezege, a izjednačio je golman Bavaraca Hans Jerg But iz jedanaesterca. Pobedu vrednu plasmana u nokaut fazu Bajernu je doneo Hrvat Ivica Olić, nad kojim je i skrivljen penal kod izjednačujućeg gola. Tačku na derbi meč jučerašnjeg dana stavili su Mario Gomez (desetak minuta pre kraja) i Ukrajinac Anatolij Timoščuk u zaustavnom vremenu, što se na kraju ispostavilo i kao visoka pobeda Nemaca u gostima. Juventus se, dakle, oprostio od Lige šampiona za ovu godinu i takmičenje će nastaviti u Ligi Evrope.

Mančester junajted je i bez cele odbrane i dobrog dela ostatka tima, trijumfovao u Volfsburgu, što je zbog pobede CSKA nad Bešiktašem, automatski elimisalo „vukove“ iz daljeg takmičenja. Najvažniji gol u Turskoj postigao je ponovo Miloš Krasić, kome je ovo četvrti pogodak na šest utakmica Lige šampiona ove sezone. Izjednačio je Bobo, a formalnog pobednika na ovoj utakmici (sve bilo rešeno zbog poraza Volfsburga) odlučio je Rus Aldonjin u 90. minutu. Dakle, iz grupe B dalje idu Mančester i CSKA, Volfsburg će u nekadašnji Kup UEFA, a Cirih se časno oprostio od elite.

U grupi C, Real Madrid i Milan su očekivano prošli dalje, iako na njihovim mečevima nije sve bilo „med i mleko“. Milan je dugo gubio od Ciriha, fenomenalnim golom Milana Gajića iz slobodnog udarca, ali je Ronaldinjo iz penala skinuo „kamen sa srca“ navijača „roso-nera“. Real je na kraju zadržao prvu poziciju pobedom nad Olimpikom, ali su Francuzi promašili penal i sijaset prilika za izjednačenje, pa i pobede na sinoćnom meču. Ipak, tim iz Marselja se ove godine mora zadovoljiti Ligom Evrope. Dvostruki strelac za „kraljeve“ bio je preporođeni Kristijano Ronaldo, a jedan gol dao je i Raul Albiol. Lučo je u jednom trenutku pogotkom dao nadu francuskim navijačima, ali je ubrzo i odagnao, promašenim jedanaestercem.

Čelsi i Porto su zadržali liderske pozicije grupe D. Plavci su rutinski odigrali sa Apoelom na Stamford bridžu (strelac u remiju bio i Mirosavljević), a Portugalci ubedljivo savladali Atletiko Madrid i to u gostima. „Jorgandžije“ su samo zahvaljujući nemoći Kiprana u ovoj grupi, i boljem međusobnom rezultatu (0:0, 1:1), ipak uspeli da se domognu drugog po snazi evropskog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari