Južni Telep postaje nova Grbavica u Novom Sadu: Investitor rušio staru kuću pa oštetio zgradu pored 1Foto: S. V.

Zgrada u Mornarskoj broj 49 na Telepu, u Novom Sadu, oštećena je prošle nedelje, kada se na nju srušio deo zida sa gradilišta pored. Dok stanari komšiju investitora optužuju da je bahat, on tvrdi suprotno, da im je izašao u susret i više nego što je morao.

Sabina Vučenić, stanarka ove zgrade, kaže su građevinski radnici započeli da ruše zid kuće koja se oslanja na njihovu zgradu i time im naneli ogromnu štetu: uništili su spoljnu jedinicu klime, balkonska vrata i staklo, roletnu, komarnik, dva baštenska sanduka i ostali inventar.

Kako ističe, deo zida se sručio i na dečju sobu koja je sa te strane. Dete se, dodaje, u tom momentu igralo u sobi i sticajem srećnih okolnosti ostalo nepovređeno, ali nažalost vrlo uplašeno.

„Policija je kontaktirana i došli su na teren i obavili svoj posao brzo. Kontaktirana je i kancelarija za građevinsku inspekciju. Oni su nas, međutim, preko telefona ubeđjivali da tu nema mnogo razloga za izlazak na teren. Samo pola sata nakon uviđaja, građevinski radnici su nastavili da ruše taj isti zid istim bagerom, pa je nekolicina stanara izašla i uz ozbiljne napore i molbu rekla da moraju prestati jer se drugi deo zida urušava i da se to vidi golim okom i da se jasno i laiku da je sve apsolutno nebezbedno“, rekla je Vučenić.

Kako dodaje, nijedan radnik ih nije obavestio da se kreće sa rušenjima niti su napravili ikakvu pripremu za bezbedno urušavanje objekta. Stanari su veoma uplašeni, ali i rezignirani.

Ona tvrdi i da su investitori nezakonito preparcelisati plac i time stanarima oduzeli deo zemljišta zgrade na kojoj su se nalazila njihova parking mesta. Pa sad umesto šest, imaju samo tri.

Probali su, otkriva, i da podignu tužbu, posebno na konto ugovora po kojem je svaki stan prodat sa pripadajućim parking mestom, međutim rečeno im je da je to „izgubljena bitka u najavi“.

Južni Telep postaje nova Grbavica u Novom Sadu: Investitor rušio staru kuću pa oštetio zgradu pored 2
Foto: S. V.

„Radovi traju van kućnog reda, počinju pre 7 časova i traju do kasno uveče, uz veoma jaku buku, a subotom i nedeljom se takođe svaki put radilo u istim vremenskim intervalima. Behaton koji su nam srušili dok su rušili parking, moraju platiti stanari zgrade i to u iznosu od 800.000 dinara što je ogroman trošak za nas, a posebno što on nije izazvan našim nemarom ili krivicom“, nastavlja Vučinić.

Sa druge strane, investitor Ivan Milenković negira da je bilo kome išta oduzeo, dapače, kaže da su se pomenute komšije godinama parkirale na njegovoj parceli.

Potvrđuje da jeste došlo do rušenja, ali nikako dramatičnog, kako bi to neke od komšija želele da prikažu.

„Palo je dvadesetak cigala. Zamenili smo klimu koja je oštećena i nešto stiropora je pokidano. Sve smo odmah popravili. Bio je sendvič zid, kada su zidali njihovu zgradu vezali su se za našu kuću sa fasadom, mrežom i lepkom. Kada je radnik to povukao, dvadesetak cigli palo je kod njih. Komšinica je bespotrebno digla paniku, jer smo sve odmah sanirali“, rekao je Milenković.

Što se parkinga tiče, situacija je, nastavlja, jednostavna, stanari susedne zgrade parkirali su svoja vozila na njegovoj parceli, jer je tu bilo mesta i nije bilo ograde. Sad mu je taj deo potreban. Izveli su kaže i geometra na teren koji je potvrdio da je taj deo parcele njegov.

Južni Telep postaje nova Grbavica u Novom Sadu: Investitor rušio staru kuću pa oštetio zgradu pored 3
Foto: S. V.

„Rekao sam im da su kupili stanove, ali da su parkirali na mojoj parceli. Nekada je vlasnik parcele bio isti, posle sam ja postao vlasnik ovog sada svog dela. Njih je prevario bivši investitor. Dapače, njihova zgrada je 30 centimetara u mojoj parceli i šta sad ja njima da kažem:“Sklonite zgradu?“ Ali, meni to ne smeta iako mogu da pokrenem to pitanje. Čak sam i dodatno uvlačio svoje zidove da ne smeta njihovim terasama“, nastavlja Milenković.

Za behaton ističe da nije uništen, nego samo sklonjen te da i dalje stoji naslagan ispred zgrade.

„Radnici su na gradilištu od sedam do pet popodne, ne duže. Jasno mi je da ljudima možda smeta, ali kako da napravim zgradu, a da ne radim“, zaključio je investitor.

Na Telepu zgrade nove, a infrastruktura stara

Telep je poslednjih godina, a sada i njegov južni deo gde se i ovo nespretno rušenje zida dogodilo, postao jedan od novosadski građevinskih centara, što nije nimalo lako.

Ono što je karakterištično za Južni Telep su uske ulice i infrastruktura prilagođena životu u kućama.

Tek do nedavno, ovde su se mogle graditi samo zgrade do dva sprata, što je i bio razlog da ovaj deo grada ostane u svom originalnom obliku. Međutim, menjanjem regulacionih planova sada je moguće graditi i višespratnice.

Na Južnom Telepu trenutno ima dvadesetak gradilišta novih zgrada, sa tendencijom da se taj broj ubrzano poveća. Ako se nešto ne promeni, a male su šanse, Novi Sad će dobiti još jednu Grbavicu.

Kvart u kojem je svaki pedalj pretvoren u kvadrat novogradnje, bez nekih elementarnih potreba kao što su zelenilo, park, igralište za decu, parking i dalje redom.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari