U Grdelici, malom mestu na jugu Srbije, poznatom po čuvenoj Grdeličkoj klisuri, i ove godine održana je regata, peta po redu. Regata je okupila oko 300 učesnika iz same Grdelice, Niša, Leskovca, Vlasotinca, Predejana i drugih mesta sa „južne pruge“.

Start je bio u Predejanu u pet do dvanaest, a cilj u Grdelici. Odvažni učesnici regate – među kojima je bilo i sasvim mladih, tek golobradih mladića, ali i nekoliko devojaka, prevalili su put dug deset kilometara. Iako Južna Morava obiluje zanimljivim priobaljem, delimično nije uređena, što je predstavljalo ne mali problem, ali su, ipak, svi učesnici stigli na cilj bezbedno.

Direktor Doma kulture u Grdelici Srđan Jović zadovoljan je, jer je najvažnije bilo obezbediti sigurnost svih učesnika, a kako su ovde svi pobednici, nagrada je ista – riblja čorba i vojnički pasulj.

Šarenilo plovila

Na Grdeličkoj regati nije bilo pravila koja se prevozna sredstva mogu da koriste. Jedni su imali obične traktorske gume, drugi „priručna plovila“, a provozali trasom Južne Morave od Predejana do Grdelice u pravim, lepo uređenim čamcima. Vreme je bilo naklonjeno učesnicima Regate koji su, posle lepog druženja, najavili ponovni susret naredne godine u isto vreme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari