Prema novom političkom sporazumu koji je u Zimbabveu postignut u četvrtak, opozicija je preuzela kontrolu nad kabinetom i policijom koja je godinama terorisala njene pripadnike, rekla su juče dva opoziciona zvaničnika i dodala da to znači da će preinačavanje strogih zakona o medijima i bezbednosti biti prioriteti.

Predsednik Robert Mugabe zadržao je kontrolu nad vojskom, izjavili su zvaničnici kada su govorili o sporazumu o podeli vlasti između vlasti i opozicije, koji će zvanično biti potpisan u ponedeljak. Dva druga zvaničnika iz opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC) izjavila su da neki opozicioni lideri nisu zadovoljni ovim kompromisnim rešenjem.

Ipak, u susednoj Južnoj Africi vesti o sporazmu o podeli vlasti u Zimbabveu probudile su kod jednog dela zimbabveanskih izbeglica dozu optimizma, budući da veliki broj njih želi da se vrati u svoju zemlju. Dva opoziciona zvaničnika su izjavila da je opozicioni lider Morgan Cvangiraji pokrenuo pregovore s mrtve tačke kada je predložio osnivanje novog Državnog saveta čiji bi članovi bili Mugabe i dvojica poslanika iz njegove partije i Cvangiraji i njegova dva poslanika.

Cvangiraji (56) imaće ovlašćenja za kabinet, a 84-godišnji Mugabe biće ovlašćen za Savet, koji će nadgledati aktivnosti vlade. Međutim, Mugabe neće imati pravo veta, mada njegova uloga još uvek nije potpuno jasna. Ipak, ovo državno telo je važno, jer zahvaljujući njemu Mugabe ima značajnu ulogu u vladi, što je očigledno dovelo do kompromisnog rešenja koje je pokrenulo pregovore s mrtve tačke. Mugabe se nije izjašnjavao o sporazumu. Ipak, pre nego što su pregovori bili obnovljeni u četvrtak, on je naglasio:“Nikada nećemo dozvoliti opozicionoj MDC da vlada zemljom“.

Kako su rekla dvojica zvaničnika koja su zahtevala anonimnost, prema sporazumu, Cvangiraijeva MDC će imati većinu u kabinetu, dok će preostala mesta biti rezervisana za Mugabeovu stranku Afrička nacionalna unija Zimbabvea-patriotski front (ZANU-PF). Cvangiraijeva partija će imati osam resora u vladi, dok će Mugabeova imati šest, a jedan će pripadati otcepljenoj opozicionoj frakciji koju predvodi Artur Mutambara. Politički sporazum će liderima dati slobodu da se suoče sa ekonomskim problemima u Zimbabveu, budući da ova zemlja ima najvišu stopu inflacije u svetu i oskudeva u hrani i gorivu. Sporazumom se zahteva i izrada novog nacrta Ustava u roku od 18 meseci za koji će se glasati na nacionalnim referendumu. Novi izbori će biti raspisani 90 dana kasnije. AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari