Delegacija Evropskog parlamenta predvođena slovenačkim poslanikom i izaslanikom za Srbiju Jelkom Kacinom dolazi danas u dvodnevnu posetu BIH tokom koje će posetiti i Srebrenicu. Osim Kacina, inicijator posete je i britanski poslanik Nil Pariš, član grupe evropske Narodne stranke.

Delegacija Evropskog parlamenta predvođena slovenačkim poslanikom i izaslanikom za Srbiju Jelkom Kacinom dolazi danas u dvodnevnu posetu BIH tokom koje će posetiti i Srebrenicu. Osim Kacina, inicijator posete je i britanski poslanik Nil Pariš, član grupe evropske Narodne stranke. U delegaciji su i nemački poslanik Zelenih Angelika Ber, holandski poslanik Erik Mejer, član Konfederalne grupe Evropske udružene levice – Zelene nordijske levice, i dva stručna saradnika.
Poseta je organizovana u saradnji s predsednicom slovenačkog Fonda za izbeglice Miloškom Merlot, koja se, između ostalog, bavi i izgradnjom kuća za preživele stanovnike Srebrenice. Evropski parlamentarci žele da ocene proces povratka izbeglica u Srebrenicu i da se upoznaju sa širom pozadinom tog problema, kao i problema povratka unutrašnje raseljenih osoba u BIH.
Poslanici će posetu Bosni početi u Sarajevu gde će razgovarati s visokim predstavnikom u BIH Kristijanom Švarc-Šilingom, šefom delegacije Evropske komisije u BIH Dimitrisom Kurkulasom, šefom posmatračke misije EU Mariz Davije, komandantom Eufora, admiralom Hansom Johanom Vitauerom i šefom evropske policije, komesarom Vinćencom Kopolom. Delegacija će u petak razgovarati sa predstavnicima lokalnih vlasti u Srebrenici i sa gradonačelnikom Abdurahmanom Malikićem posetiti lokalnu srednju školu, rudnik srebra i slovenačko proizvodno preduzeće. Parlamentarci će posetiti uništena sela i kuće, ponovo izgrađene uz pomoć fonda za izbeglice, kao i spomen-groblje u Potočarima gde su sahranjene žrtve genocida u Srebrenici.
Kacin je u prošlonedeljnoj raspravi u Evropskom parlamentu u Strazburu rekao da je presuda Međunarodnog suda pravde u BIH naišla na negativne reakcije i istakao da je „otvorila stare rane i oživela ratne i druge antagonizme na bosanskoj političkoj sceni“. „Sud ima pravo, kolektivne odgovornosti nema, postoji samo konkretna odgovornost političara i komandanata. Vlasti u Srbiji i BIH se moraju ponovo obavezati da će uraditi sve da uhapse Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Nedopustivo je i nedostojno da su krivci za najteži zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata još na slobodi“, rekao je Kacin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari