Opština Pirot juče je zvanično u skladu sa zakonom o zaštiti geografskog porekla Zavodu za intelektualnu svojinu podnela zahtev za zaštitu imena porekla pirotskog kačkavalja. Kad se to uradi, više neće moći da se kačkavalj pod etiketom „pirotski“ proizvodi u nekim drugim krajevima Srbije, već isključivo u Pirotu i samo od mleka sa Stare planine.


Na seminaru koji je tim povodom održan u opštini Pirot, pored ostalog je rečeno da je zaštićeno ime porekla najviši nivo zaštite koji jedan proizvod može da dobije. Korisnici zaštićenog imena porekla biće sve mlekare koje prave kačkavalj na području opštine Pirot, u skladu sa elaboratom koji je u izradi, a koji je sastavni deo postupka zaštite.

Rukovodilac tima za izradu elaborata dr Mihailo Ostojić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, potvrđuje da je zvanično počela procedura.

– Tradicionalni pirotski kačkavalj proizvodi se od ovčijeg mleka, međutim, ovaca je sve manje, pa ne možemo da štitimo ono čega nema. Snimićemo kompletan postupak proizvodnje pirotskog kačkavalja i svi budući proizvođači moraće na isti način da ga prave, a imaće isti ukus, sastav i kvalitet. Jedino tako ćemo dobiti originalan pirotski kačkavalj koji će biti zaštićen i proizveden od vrhunskog mleka. Kad je reč o tehnologiji izrade mi ne mislimo da je menjamo, već je cilj da se „uniformiše“ postojeći način, kako bi se održao kvalitet, kazao je Ostojić.

Ovaj značajan projekat finansiraju Fond za razvoj poljoprivrede opštine Pirot i USAID Agrobiznis projekat. Projekat vredi oko 8.000 evra, od kojih polovinu obezbeđuju opština, a drugu polovinu USAID.

– Smatramo da taj projekat ima smisla i da je neophodno da se ovaj čuveni pirotski proizvod zaštiti. Pružićemo podršku mlekarama sa ovog područja koje žele da se uključe u dalju realizaciju programa, kazao je Goran Janjić, predstavnik USAID Agrobiznis projekta.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da su pirotski ćilim i kačkavalj među poznatijim brendovima u Srbiji.

– Zaštitili smo geografsko poreklo ćilima, a želimo da zaštitimo i ime pirotskog kačkavalja i njegovo geografsko poreklo. Nadamo se da će ova inicijativa biti završena u toku prve polovine godine. Onda ćemo pozvati sve mlekare sa područja opštine da u Zavodu otkupe pravo da mogu da koriste ime i na taj način zaštitimo poreklo i sprečimo mogućnost da druge mlekare prave proizvode sa „nezasluženom“ etiketom. Nadamo se da će to povećati konkurentnost naših proizvoda i prodaje, kazao je Vasić.

U Pirotu se pirotski kačkavalj proizvodi u Mlekarskoj školi ‘’Dr Obren Pejić’’ i u nekoliko manjih privatnih mlekara u gradu i okolini.

Tajna u specifičnim bakterijama

Dr Ljubiša Topisirović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu kaže da je tajna kvaliteta pirotskog mleka, kačkavalja i sira u bakterijama koje su karakteristične samo za ovo područje. „Ovaj kačkavalj se obrađuje pod niskom temperaturom, a manje je poznato da je on bio na jelovniku Bele kuće, kada se pravio po originalnoj proceduri. Imao je specifičan ukus zahvaljujući bacilima, pa ćemo pokušati da ih upotrebimo prilikom proizvodnje“, kaže dr Topisirović.

Razvoj sela

– Mislim da je krivovirski kačkavalj bio prvi koji je zaštićen, potom je to učinjeno za svrljiški. Proizvodi sa geografskim poreklom, sve više se traže na domaćem i inostranom tržištu, a doprinose razvoju turizma i drugim granama privrede, sprečavaju migraciju stanovništva i podstiču ruralni razvoj, kaže Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari