„Kad je matematika prošla sve je lako“: Osmaci treći test rešili bez muke 1Foto: Ministarstvo prosvete

Učenici osmog razreda danas su polagali test iz predmeta po izboru, a većina đaka sa kojima smo razgovarali po završetku ispita slaže se da je ovo bio najlakši dan.

„Kad je matematika prošla sve je lako“, kaže nam Nikola, učenik osmog razreda koji je danas rešavao test iz geografije.

Veliki broj dece izašao je iz učionice već posle 45 minuta.

Za malog maturanta Petra to je bilo sasvim dovoljno vremena da reši zadatke iz hemije.

– Bilo je baš lako, jedino je 19. zadatak bio nejasan. Dat je grafik rastvorljivosti koji je trebalo da se protumači. Očekujem najmanje 16 poena. Nas malo je izabralo hemiju pa mislim da se nisu previše trudili oko testa – kaže nam ovaj osmak, na šta odgovaramo da đaci koji biraju hemiju i fiziku te predmete najbolje znaju, što pokazuje i prosečan broj poena koji je iz ovih predmeta uvek najveći.

I njegov drug koji je polagao hemiju slaže se da su zadaci bili laki, a jedan od njihovih vršnjaka koji je radio fiziku test ocenjuje kao „prelak“.

Kao najteži zadatak navodi primer u kojem je 20 metara u sekundi trebalo prebaciti u kilometre na čas.

Osmakinja Danka polagala je biologiju, a nju su zbunili 20, 17. i 18. zadatak. Sve ostalo, kaže, nije bilo teško, pa očekuje dobar rezultat.

Njena vršnjakinja Olga ističe da je test iz biologije rešila za 20 minuta. Zbog nesmotrenosti je napravila jednu grešku pri zaokruživanju, što je uočila naknadno, pa očekuje da će samo tu izgubiti poen.

Ipak, dodaje da su se učenici iz njenog odeljenja žalili da im je biologija bila teška, a oni koji su radili geografiju kažu da je bilo teže nego na probnom ispitu.

Učenici iz OŠ „Drinka Pavlović“ takođe su zadovoljni znanjem koje su pokazali na trećem testu.

– Nisam znao na kojoj se reci nalazi Obedska bara, zaokružio sam na Tisi, a trebalo je na Savi – ističe jedan đak.

Njegova drugarica koja je izabrala istoriju ističe da joj je test bio lakši nego na probnoj maloj maturi. Kaže da istoriju voli i da se iz ovog predmeta takmičila, pa ga je zato i birala.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu, 22. juna u osnovnim školama i na portalu Moja srednja škola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari