Predizborni slogan jednog od nekadašnjih lidera DOS-a vrlo lako bi danas mogao da se preimenuje i u „Kad je teško – Marić“. Načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić uvek je na „licu mesta“ kad god su neke elementarne nepogode u pitanju.


Kada su tokom prošle i pretprošle godine poplave ugrozile priobalja izlivenih reka, sa gumenim čizmama bio je uz svoje ljude koji su postavljali nasipe kako bi sprečili dalja izlivanja. Kada su tokom leta izbijali šumski požari, prvi je „trčao“ na vatru i pregovarao sa Rusima o dodatnoj mehanizaciji koja bi pomogla gašenju plamene stihije.

U snegom zavejanoj Srbiji, ponovo je predvodnik tima koji spašava najugroženije od snežnog nanosa. Čiste neprohodna mesta, razbijaju led na rekama i izvlače ugrožene snegom. Nepopularne vesti, o lošoj situaciji na terenu i broju umrlih od hladnoće, javnosti saopštava upravo on. Bez obzira na to, Predrag Marić je pre svega čovek od dela, a ne prazne retorike.

Rođen je 14. maja 1964. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju pravno birotehničku školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990. Završio je specijalističke studije na Pravnom fakultetu u Beogradu na temu „Terorizam, organizovani kriminalitet i korupcija“.

U MUP-u Srbije radi od 1990. Obavljao je upravno-pravne poslove, kao i poslove kontrole prometa opasnih materija do 2003. kada je raspoređen je na mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije.

Dve godine kasnije postaje načelnik Uprave za zaštitu od požara i spasavanje MUP-a Srbije, a od juna 2006. i savetnik ministra unutrašnjih poslova. Naredne godine imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije u MUP-u.

Govori engleski, a završio je i kurs za krizni menadžment u NATO školi u Nemačkoj. Autor je dve knjige – „Promet eksplozivnih materija“ i priručnika „Upravno-inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara“. Oženjen je i ima dve kćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari