Tradicionalno plodna saradnja grada Požarevca i više gradova u Sloveniji nastavljena je koloritnom manifestacijom koju su, ovom prilikom, priredili istorijski arhivi. U prisustvu čelnika grada Požarevca, konzula Ambasade Slovenije, Jožefa Kečeka, predstavnika arhiva iz Celja, Ptuja, Beograda, Novog Sada, Užica, Zrenjanina, Pančeva, Velike Plane i Požarevca, 25. marta u Ekološkom domu na Čačalici otvorena je izložba pod nazivom „Kada maškare zavladaju“, tragovi maškara u arhivskim izborima koje je realizovao Istorijski arhiv iz Ptuja.

Ova izložba je kulturni događaj za naš grad i predstavlja potvrdu saradnje koja će dati doprinos svim budućim istraživanjima u ovoj oblasti, istakla je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac mr Jasmina Nikolić: – Istorijski arhiv Požarevac i Istorijski arhiv Ptuj potpisali su protokol o saradnji, čime su stvorene osnove za dugoročnu kulturnu, naučnu, stručno – arhivističku i poslovnu saradnju i utvrđeni oblici putem kojih će se realizovati ta saradnja. Jedan od oblika saradnje jeste i razmena tematskih arhivskih izložbi. Organizator, Istorijski arhiv Požarevac i autori, kolege iz Istorijskog arhiva Ptuj, današnjom izložbom javnosti skreću pažnju ne samo na maskiranje i maske, kao deo posebnosti, kulture i identiteta jednog naroda, već na utvrđenu činjenicu da su maske i njihovi nosioci, tokom zimskih praznika zadržali arhaičnu vezu sa starim kultovima duša predaka i prirode, da su u prolećnom periodu povorke sa maskama zadobile zabavni karakter tipa društvenog ventila, shodno uticajima centralno – evropskih kultura, komedije i italijanskih karnevala, čime ide u prilog i obredna praksa u prolećnim maskirnim povorkama, kako kod katoličkog, tako i kod pravoslavnog stanovništva.

Očuvanje kulturnog i naučnog blaga je predmet stalnog vrednovanja, razvijanja i zaštite, radi predaje budućim generacijama. Kulturno i naučno nasleđe, jeste faktor trajnosti i ljudskog dostojanstva, nosilac različitosti, lokalnih oblika, identiteta zajednica, koja se u kulturi i nauci prepoznaje kao posebnost i deo sopstvenog identiteta. Ukoliko ne saznamo našu prošlost, nećemo razumeti sadašnjost, niti pravilno razmišljati o budućnosti, što znači da ovakvi programi imaju smisla. Ima smisla vršiti naučnu revalorizaciju prošlosti, jer to je naša odgovornost prema državi u kojoj živimo, ali i odgovornost da svetu ponudimo nove ideje kojima se ruše stereotipi i stvara drugačija slika prošlosti. Pred nama je dakle, samo jedan od mogućih pogleda na događaje na koje se podsećamo“.

Ispred Arhiva iz Ptuja obratio se direktor mr Ivan Fras, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom dva arhiva, dok je u ime grada Požarevca prisutne pozdravio gradonačelnik Miodrag Milosavljević. On je podsetio na dugogodišnju saradnju Požarevca i Ptuja posredstvom muzičkih škola, kao i učešćem na Požarevačkom karnevalu, a zatim se osvrnuo i na saradnju dva arhiva. Najavio je uzvratnu izložbu požarevačkog Arhiva u Ptuju 5. aprila i izrazio nadu da će se uspostaviti i privredna saradnja sa Slovenijom.

Izložbu je otvorio konzul Ambasade Slovenije Jožef Keček, naglasivši da je između Slovenije i Srbije u poslednjih deset godina postignut visok nivo saradnje u mnogim oblastima. „Slovenija podržava Srbiju na putu ka Evropi i drži je visoko na agendi u EU i želimo da što pre budete deo naše porodice. Što se tiče izložbe, simbol kurenta u najstarijem slovenačkom gradu Ptuju je lik koji se nalazi duboko u dušama ljudi, prepoznatljiv je na našim markicama i delima umetnika. Moram da naglasim da je to naš ambasador pored diplomatije, koji simbolizuje Sloveniju i po tome smo prepoznatljivi u svetu“, istakao je Keček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari