Deo niške opozicije kritikovao je juče predsednika Skupštine grada Niša Mileta Ilića (SPS), koji je „odgovoran“ što je nedavno imenovanje članova prve Komisije za dodelu Nagrade za toleranciju „Car Konstantin“, ustanovljene povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, bilo pored ostalog i „netolerantno“.

Istovremeno, jedan od imenovanih u Komisiji, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović, juče je odbio da uđe u Komisiju, iznoseći primedbe na proceduru.

Članovi i zamenici članova Komisije izabrani su jednoglasno na sednici Skupštine grada prošle sedmice, uprkos primedbama opozicije da je procedura izbora bila nedovoljno transparentna. Sastav Komisije formalno je predložio skupštinski Odbor za imenovanje. Inicijativu za dodelu niške Nagrade za toleranciju pokrenuo je Ilić, koji je dao i inicijalni predlog za sastav Komisije. Predstavnici opozicionih odborničkih grupa kazali su da glasaju za predloženi sastav Komisije „u ime tolerancije“ , a i zbog toga što nemaju primedbi na članove i zamenike Komisije, uprkos tome što ni na koji način nisu učestvovali u predlaganju.

Ilić je za skupštinskom govornicom kazao da je u pripremi skupštinske odluke o ustanovljenju Nagrade za toleranciju, koja je doneta pre dva meseca, među odborničkim grupama u Skupštini grada postignut dogovor da ova nagrada „ne bude politička“. Zbog toga je on „stao na stanovište“ da u predlaganju sastava Komisije za dodelu nagrade „ne bi trebalo da učestvuju odborničke grupe“, pošto bi „to značilo politizaciju“. Ipak, kazao je, u „širokim“ konsultacijama koje je obavio „učestvovale su sve političke partije“, ali ne institucionalno i direktno. Oko sastava Komisije konsultovao je i „druge društvene činioce“.

– U protekla dva meseca ni od koga nije stigao bilo kakav predlog za sastav Komisije, pa sam bio slobodan da Odboru za imenovanje dostavim svoj inicijalni predlog, koji je bio podložan promenama. Predlog nisam dostavio po principu „uzmi ili ostavi“ i članovi Odbora mogli su da ga obore. To što ga je Odbor jednoglasno usvojio znači da sam bio u pravu što se tiče personalnog sastava. Komisiju čine predstavnici javnog života grada, istaknute ličnosti, ličnosti koje ne pripadaju nijednoj partiji. Sa svim potencijalnim članovima Komisije obavio sam konsultacije – rekao je Ilić uz zaključak da ni u čemu nije pogrešio“.

Neki od imenovanih u Komisiji su, međutim, za svoja imenovanja saznali iz medija jer ih ovim povodom „niko nije kontaktirao“. Među njima je i zamenik predsednika Komisije Igor Aleksić, inače profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Mladen Jovanović, zamenik člana Komisije, u otvorenom pismu u kojem odbija da bude u njoj takođe navodi da je jedan od razloga što ga „niko nije pitao da li želi da bude član“.

Predrag Jelenković, šef odborničke grupe „Niška priča“, u kojoj su bivši funkcioneri LDP-a koji su pre više meseci napustili stranku, smatra da je pred odbornike Skupštine stigao Ilićev „gotov proizvod“. On kaže da je predsednik Odbora za imenovanje Dejan Jovanović na sednici odbora obavestio sve članove da je reč o predlogu predsednika Skupštine grada koji nije podložan promenama.

– Prilikom izbora sastava Komisije nije postojala jasna procedura, kao ni kriterijumi za izbor. U procesu predlaganja sastava Komisije ignorisane su odborničke grupe, kako navodno u celu priču ne bi bila uvučena politika, a pritom je predlog dao predsednik Skupštine grada Ilić, koji jeste politička figura. Čini se da je jedan čovek i inicirao donošenje Nagrade o toleranciji i predložio konačni sastav Komisije za nagradu, što malo više liči na samovolju, a malo manje na toleranciju. Ilić već godinama gradi imidž tolerantnog političara, ali njegovo postupanje u ovom slučaju više liči na njegove i poteze njegove partije tokom 90-ih godina – kaže Predrag Jelenković, šef odborničke grupe Niška priča, u kojoj su bivši funkcioneri LDP-a koji su pre više meseci napustili tu stranku.

Ilić je, inače, predsednik Skupštine grada u dva mandata i dugogodišnji funkcioner SPS. Tokom devedesetih bio je neprikosnoveni lider niških socijalista, koji je, po sopstvenom priznanju, pripadao „tvrdoj struji“, a široj javnosti poznat je i po inicijativi da se tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma predloži za Nobelovu nagradu za mir. Nakon krađe glasova na lokalnim izborima 1996. i tromesečnih građanskih protesta u Nišu, isključen je iz SPS. Nikada nije procesuiran zbog ove ili bilo koje druge eventualne zloupotrebe koje su mu „pripisivane“ na protestima. Nešto kasnije vratio se u SPS, a 2008. je došao na čelo gradskog parlamenta.

Gde su žrtve?

– Nijedan član ili zamenik člana ove komisije ne dolazi iz redova grupa građana koje su najčešće žrtve diskriminacije i netolerantnosti u gradu Nišu. Verujem da je predstavnicima romske i drugih nacionalnih manjina, osobama sa invaliditetom, siromašnim građanima, ženama i mladima žrtvama nasilja ili udruženjima koja se bave njihovom zaštitom, mesto u Komisiji mnogo više nego meni. Smatram da bi Komisija bila kompetentna da se bavi ovim pitanjem tek ukoliko bi uključila ovaj profil naših sugrađana – navodi se u otvorenom pismu Mladena Jovanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari