Krajnje je vreme za prve superligaške bodove, to je mišljenje i fudbalera i navijača Novog Pazara. Toliko se odužilo čekanje da je postalo svejedno kako će se zvati fudbaler tog ili tih istorijskih golova. Kad bi mogli da biraju navijači bi voleli da to bude Miloš Đalac. Reč je o prvom fudbaleru kojem se posle duže vremena u Novom Pazaru skandira ime i prezime. Kad se stadionom prolomi „Mi – loš Đalac, Mi – loš Đalac“ to je znak ne samo njegove, nego i dobre igre čitave ekipe.

Do statusa prve zvezde tima i najomiljenijeg fudbalera Đalac, koji će za nešto više od mesec dana napuniti 29 godina, došao je zahvaljujući izvanrednim igrama u prošloj sezoni, srčanosti i pre svega golovima. Proleće 2011. godine pamtiće po tome što je bio ubedljivo najbolji igrač i strelac tima. Postigao je 14 golova što ga je svrstalo na treće mesto najboljih strelaca Prve lige. Ovog leta izostali su njegovi, ali i golovi saigrača.

* Ako se od nekoga očekuju golovi u sutrašnjem duelu sa Spartakom onda ste to vi. Hoće li golman mlade reprezentacije Srbije Aleksić tugovati posle šuteva Miloša Đalca?

-Teško mi je palo sve ovo što se zbivalo u prva tri kola prvenstva. Utakmica sa Spartakom je za nas presudna. Usudio bih se da kažem da je ovo važniji meč od onog koji smo igrali sa Radničkim iz Kragujevca. Pogodak ne mogu da obećam, ali sve ću učiniti da ga postignemo. Uželeo sam se golova, slavlja i trčanja prema istočnoj tribini. Ako ponovimo igru iz prvih 30 minuta meča sa Radom ubeđen sam da će tri boda ostati u Pazaru.

* Navijači vas vole. Nesumnjivo je da ste njihov ljubimac?

-Iskreno, mnogo volim ovaj klub. Živim za utakmice. Danima premotavam u glavi svaki uspeh i neuspeh, gol i promašaj. Navijače niko ne može da prevari. Njihova podrška i navijanje toliko me stimulišu da nema utakmice u koju ulazim, a da nisam spreman da dam sto odsto svojih mogućnosti. Nekad ide, nekad ne. Ne zadovoljavam se kad po završetku meča čujem da sam bio jedan od boljih. Kad nisam najbolji to je kao da nisam ni igrao. Voleo bih da već sutra protiv Spartaka ponovim jednu od prošlosezonskih partija, kao što su bile one protiv Novog Sada, Sinđelića ili Mladog radnika.

* Posle dobrih igara u prošlom prvenstvu zainteresovali ste mnoge klubove. I pored vrlo primamljivih ponuda ostali ste verni Novom Pazaru?

-Verujte da nisam hteo ni da razmatram tri veoma dobre ponude iz klubova Superlige. Kad budem odlazio iz Novog Pazar izabraću samo inostrani klub. Egzotične zemlje ne dolaze u obzir. Ne postoji novac kojim može da se plati igranje za ovaj klub i ovakve navijače. Znam da je iza mene odlična sezona, ali sam svestan da se još uvek na pravi način nisam odužio navijačima. Potrebne su nove dobre igre i golovi da bih ostavio neizbrisiv trag u Novom Pazaru, a to je jedan od mojih ciljeva. Nadam se da će promena na klupi i dolazak novih igrača doneti promenu na bolje kako u mojoj tako i u igri čitavog tima.

* Sa strane se stiče utisak da čitav tim Superligu nije shvatio ozbiljno?

-Nije to u pitanju. Znali smo šta nas čeka. Sad smo se i uverili da je ovo liga u kojoj se i najmanja greška skupo plaća. U Prvoj ligi trenutak opuštanja se tokom utakmice mogao nadoknaditi, Superliga to ne trpi. Nije pristojno posle ovako lošeg starta davati obećanja na sav glas, ali nije prazna priča kad kažem da navijači nemaju razloga za strah. Prve mačiće smo bacili u vodu i sad idemo prema sedmom, osmom mestu. Tu će se Novi Pazar zaustaviti na kraju prvenstva, mada neće biti iznenađenje ako se nađemo i mesto, dva iznad.

* Novi Pazar nije jedini klub u kojem je Đalac bio odlično prihvaćen od strane publike. Ovacija je bilo i ranije?

-I u Zenici sam bio na istoj talasnoj dužini sa navijačima. Ima mnogo sličnosti između Novog Pazara i Čelika. Nezaboravno je i vreme provedeno u Zeti. Imali smo sjajan tim u kojem su bili i sadašnji zvezdaši Kadu i Savio. Iz tog vremena je i najveći kompliment vezan za moju igru koji je izrekao slavni rumunski fudbaler i trener Sabau. Naime, šef našeg tadašnjeg protivnika Glorije želeo je da me vidi u svojoj ekipi. Očito da to nije zaboravio tadašnji centarfor rumunskog prvoligaša Sead Brunčević. Setio se te utakmice i na njegov poziv, a obostrano zadovoljstvo danas sam u Novom Pazaru.

* Stižu li informacije o vašim dobrim igrama do Crne Gore. I da li se u nekoj od beležnica selektora Zlatka Kranjčara nalazi i ime Miloša Đalca?

– Crnogorska sportska štampa je dosta pisala o Novom Pazaru i mojim igrama. O reprezentaciji ne razmišljan na ozbiljan način. Razlog je jednostavan, jer su moji direktni konkurenti daleko najbolji crnogorski fudbaleri Vučinić i Jovetić.

Najviše mu nedostaje porodica

Miloš Đalac je porodičan čovek i odsustvo najbližih mu najviše nedostaje u Novom Pazaru. Supruga Nela i tri sina žive u Podgorici. Najstariji Stefan dobro zna tatine kvalitete. On je i njegov najveći kritičar. Nedavno je posle završetka televizijskog prenosa utakmice Partizan – Crvena zvezda telefonom nazvao tatu i rekao: ,,Zar njih niste mogli da dobijete?“. Blizanci Nikola i Damjan su još mali tako da će na njihove pohvale i kritike Đalac još pričekati.

Pojačanja za nastavak

Fudbaleri Novog Pazara pauzu u prvenstvu iskoristili su da odigraju prijateljsku utakmicu sa crnogorskim premijerligašem Beranom, ali i da predstave najnovija pojačanja pred nastavak sezone. Test pred novopazarskom publikom u potpunosti je uspeo, domaćin je pobedio 3:0 (Mugoša, Bogunović i Vušljanin iz jedanaesterca ), a Marko Mugoša i Zoran Šupić najavili su da će biti izuzetno velika pojačanja za tim koji ima tri uzastopna prvenstvena neuspeha.

Sledećeg meseca protiv rođaka

Zanimljivo je da je Milošev brat od tetke čuveni levi bek šampionske generacije Crvene zvezde iz Barija Slobodan Marović. U vrlo dobrim su odnosima i često se i po nekoliko puta nedeljno čuju. Kako je Marović i prvi pomoćnik trenera Roberta Prosinečkog imaju o čemu da razgovaraju. Prvi direktan susret braće u prvenstvenom duelu uslediće 22. oktobra kada Novopazarci dolaze u goste Crvenoj zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari