"Kad otpuštaju vrhunske stručnjake, znači da se sistem klima": Predrag Voštinić o nuklearnoj inženjerki koja je ostala bez posla zbog tvitova o vlasti 1Foto: privatna arhiva

Kada krenu da otpuštaju vrhunske stručnjake to je jasan pokazatelj da su došli do poslednjih mera, kaže za Danas Predrag Voštinić aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva, komentarišući informaciju da je nuklearna inženjerka dobila otkaz u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost zbog tvitova u kojima je kritikovala predstavnike vlasti.

Kako je preneo portal nedeljnika Vreme, inženjerka koja na Tviteru koristi nadimak Mila Sila u ponedeljak je dobila otkaz, a u rešenju o otkazu se navode citati dva tvita objavljena 3. juna ove godine.

Kako se navodi u rešenju o otkazu u koje su novinari Vremena imali uvid, inženjerka je preko Tviter naloga polemisala “direktno sa Premijerkom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obraćajući joj se rečima: ‘Providni ste ko izlog, neprijatno mi je od vaše gluposti’“, ali i da se istog dana na portalu dnevnog lista ‘Danas’ obratila Predsedniku Države rečima: ‘Opet nekrofilija i neprimerene reči’“.

Voštinić ističe da društvo u velikoj meri počiva na osobama poput Mile, te da je zastrašujuće čuti da nuklearni inženjeri ostaju bez posla zbog tvitova.

– Društvo se temelji na stručnim ljudima od integriteta koji se ne eksponiraju javno. Nuklearna sigurnost zemlje počiva na radu nuklearnih inženjera poput nje. Bez njih nema institucija ovog društva, na čijem čelu se najčešće nalaze nesposobni i korumpirani partijski poslušnici, ističe Voštinić.

Ipak, on ističe da se iz ovakvih poteza vidi pritisak pod kojim se vlast nalazi.

– Oni više ne smeju da dozvole baš nikakav disonantni ton, pogotovo iz javnog sektora, za koji veruju da imaju pod kontrolom. Međutim, kada su oni počeli da otpuštaju vrhunske stručnjake koji drže institucije to znači da se klima ceo sistem koji su uspostavili, zaključuje Voštinić.

Portal Vremena citira i deo rešenja o otkazu nuklearnoj inženjerki u kojem se kao otežavajuća okolnosti navode i dva njena tvita iz 2021. godine. Tako se u tom dokumentu navodi da je 16. maja te godine ona komentarisala istupe predsednika Srbije navodeći da “upravlja pacijentima” uz dodatak da ona “svoje političke stavove prikazuje vređanjem i ponižavanjem političkih neistomišljenika i samih građana”. Spomenut je i tvit u kojem narodne poslanike naziva “zločinačkim udruženjem”.

U tekstu su posebno istakli da je inženjerka na društvenoj mreži koristila pseudonim, te da nikada nije ostavljala komentare u toku radnog vremena.

Ovim povodom se saopštenjem oglasio i Direktorat za radijacionu i nuklearnu bezbednost tvrdeći da je otkaz ugovora o radu pravna posledica kršenja Pravnilika o radu i Kodeksa ponašanja zaposlenih.

“Želimo posebno da naglasimo da od svog osnivanja u Direktoratu nikada nije bilo postavljeno pitanje ličnih stavova ili političke orijentacije bilo koga od zaposlenih. Svaki zaposleni, pa i zaposlena MS, je napredovao u karijeri i bio afirmisan u međunarodnoj saradnji na jednak način i niko nije bio privilegovan ili usporavan zbog svoje političke orjentacije”, istakli su u Direktoratu.

Oni su dodali da se rešenjem o otkazu direktor Direktorana nije upuštao u ocenu da li su objave na društvenim mrežama lični stav zaposlene, niti koliki je broj komentara zaposlena objavila, imajući u vidu da je Pravilnikom o radu predviđeno da zaposleni moraju postupati politički neutralno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari