Kad posle Lucifera i Kerbera stižu pljuskovi i grmljavine i koji će predeli Srbije biti na udaru? 1Ilustracija Foto: Shutterstock/jctabb

Danas se u Srbiji nastavlja toplotni talas, kaže za Danas meteorolog Weather2Umbrella Đorđe Đurić, a temperature su vrlo visoke. Ali, kako dodaje, malo je ugodnije u odnosu na juče.

„U nastavku dana očekuje se pretežno sunčano vreme, a tokom dana duvaće i pojačan severozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura biće od 33 do 37 stepeni Celzijusovuh, u Beogradu do 35. U sredu će ponovo biti vrelo, uz južni vetar, a uz sunčano vreme maksimalna temperatura biće od 35 do 39, u Beogradu do 38. Preko dana preko Alpa će se prema Panoskoj niziji prebaciti hladni front, koji će ka četvrtku kao oslabljen preći i preko Srbije“ naglašava taj meteorolog.

Prema njegovim rečima, u sklopu ovog hladnog fronta očekuje se prebacivanje i nešto svežije vazdušne mase.

Burna atmosfera

„Kada ona bude stigla iznad vrele podloge i atmosfere, atmosfera može veoma burno da odreaguje, pa se u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, pored lokalnih pljuskova sa grmljavinom, očekuje i opasnost od jakih grmljavinskih oluja. One bi mogle da donesu veoma obilne lokalne pljuskove na malom prostoru, grad i jake gromove. Najveća opasnost od nepogoda očekuje se u delovima Vojvodine, severa Šumadije, Podrinja, Mačve, u Podunavlju, Pomoravlju i na širem području Beograda“, kaže Đurić.

Kad posle Lucifera i Kerbera stižu pljuskovi i grmljavine i koji će predeli Srbije biti na udaru? 2
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Kako dodaje, prekosutra će biti malo ugodnije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i samo ponegde uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 30 do 36, u Beogradu do 31.

„U petak sunčano i veoma toplo, u toku večeri i noći na severu, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u Vojvodini. U subotu se na severu Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom, uz svežije vreme, a u ostalim predelima suvo, na jugu i sunčano. Maksimalna temperatura u petak i u subotu biće od 30 stepeni na severu Vojvodine, do 38 na jugu Srbije, u Beogradu u petak do 33. U nedelju pretežno sunčano i malo svežije u svim predelima. Početkom sledeće sedmice ponovo se očekuje vrelo“, naglašava on.

Šta nas sada prži – „Lucifer“ ili „Kerber“?

Istovremeno, u ovom času u Srbiji su na snazi „Lucifer“ ili „Kerber“, u zavisnosti koje medije čitate, a u pitanju je isti toplotni talas koji je zahvatio naše područje i Evropu.

Meteorolozi odriču da su to pojmovi iz njihove oblasti, odnosno „toplotnim talasima se u meteorologiji ne daju imanena“.

Što se tiče „Lucifera“, kako su objasnili meteorolozi, ko je dao ime toplotnom talasu, koje je bilo u opticaju i pre šest godina baš kao i danas, za sada nije poznato, iako su ga koristili i svetski, regionalini, ali i domaći mediji. Kada je reč o „Kerberu“, tako je nazvan u Italiji ovaj toplotni talas i to su mu ime dali, prema objavljenim informacijama, u Meteorološkom društvu Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari