"Kada bi u Srbiji vladao zakon, Ivica bi bio u marici": Da li će zbog izjave Dačića opozicija i aktivisti odustati od blokada? 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Dok su brojni ekološki aktivisti i opozicioni političari zbog ponovnog usvajanja predloga o iskopavanju litijuma najavljivali blokade, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija neće dozvoliti nerede i blokade pruga i puteva koje pominju protivnici iskopavanja litijuma u Srbiji, ocenivši da oni politizuju situaciju.

Ipak, sagovornici Danasa su saglasni da ova Dačićeva izjava neće poremetiti dalje planove borbe protiv iskopavanja litijuma.

Gostujući na televiziji B92, Dačić je kazao da o jadaritu sluša poslednjih 20 godina, da su svi o tome afirmativno govorili i da niko nije pominjao štetnost tog projekta.

Prema njegovim rečima, protivnici kopanja litijuma politizuju situaciju i ponašaju se licemerno, pošto su neki od njih hvalili taj projekat kad su bili na vlasti.

On je dodao da nikakva odluka o sudbini projekta „Jadar“ nije doneta juče, već je vlada postupila na osnovu onoga šta je Ustavni sud naložio.

„Vidimo se na blokadama“

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević za Danas navodi da je očekivao da će Ivica Dačić ipak kazati da policija neće dozvoliti kršenje Ustava i okupaciju Srbije.

"Kada bi u Srbiji vladao zakon, Ivica bi bio u marici": Da li će zbog izjave Dačića opozicija i aktivisti odustati od blokada? 2
Mafijaški režim Aleksandra Vučić ne bira način da zaustavi jednog od naših najboljih novinara – Srđan Milivojević Foto: Z. S. M.

„Verujem da će u kritičnim danima pred nama policija ostati na strani Zakona i građana koji brane Ustav Srbije, a da neće stati uz ovaj posrnuli režim koji krši zakon i ne mari za Ustav. Uveren sam da će policajci iz Loznice i Podrinja stati uz svoju decu a ne uz one koji svesno ugrožavaju zdravlje i živote sve naše dece“, ističe naš sagovornik.

Milivojević je siguran da ni jedan policajac neće dozvoliti da se zemlja uništi i veruje da će policijska zakletva voditi svakog policajca da stane uz svoje komšije, svoje prijatelje, svoju porodicu a ne uz one koji bi „od Rađevine da naprave Jalovinu“.

Dodaje da planove neće menjati na osnovu promene stavova i raspoloženja Ivice Dačića.

„Mi, za razliku od predstavnika režima Aleksandra Vučića, nemamo rezervnu otadžbinu i nemamo gde da odemo odvade, no da branimo Srbiju. Vučić, Ana Brnabić i Ivica Dačić mogu sa svojim privatnom imovinom da rade šta god im padne na pamet, ali ne i sa Srbijom. Ovo je naša zemlja, mene poslanička zakletva obavezuje da braneći Ustav, ne dozvolim realizaciju ovog štetočinskog i pogubnog projekta. Naposletku, ja u poslednjih mesec dana nisam sreo nijednog čoveka koji podržava ovaj projekat. Tako da mogu da poručim režimlijama – vidimo se na barikadama“, zaključuje Milivojević.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da je Dačićeva izjava smešna, te da je mnogo ubedljiviji u ulozi estradnog pevača u „Amidži šou“.

"Kada bi u Srbiji vladao zakon, Ivica bi bio u marici": Da li će zbog izjave Dačića opozicija i aktivisti odustati od blokada? 3
Foto: R.Z./ATAImages

„Kada bi u Srbiji vladao zakon, Ivica bi bio u marici! Seti se devedesetih, Dačiću! I tada ste nas tukli i zatvarali. Dolazi vreme svođenja računa ministre policije. U tvojim rukama je moć, na drugoj strani goloruki srpski seljak koga proteruješ sa njegove njive. Razmisli dobro šta radiš Ivice Dačiću!“, naglašava Jovanović Ćuta.

„Mi nemamo rezervnu državu dok oni imaju pune kofere para“

Ekološki aktivista Zlatko Kokanović povodom Dačićeve izjave podseća da sat otkucava i da će 10. avgust brzo doći.

"Kada bi u Srbiji vladao zakon, Ivica bi bio u marici": Da li će zbog izjave Dačića opozicija i aktivisti odustati od blokada? 4
Zlatko Kokanović, Foto: N1

„Ako se sticajem okolnosti nešto dotad desi, javnost će biti upoznata. Ništa ne menja našu odluku, a da li će on menjati odluku ne znamo. Naučili smo da je Ivica Dačić u poslednjih 30 godina dao podršku raznim vlastima, tako da on polazi od sebe, smatra da jer on menja iskaze i odluke da su svi takvi“, ukazuje Kokanović.

Ističe da ni strategiju ni plan ne menjaju, te da su predstavnici vlasti sami rekli da je odluka iz 2022. godine bila na reakciju naroda.

„Sami pozivaju narod da u što većem broju izađu na ulice i da iskažu svoje nezadovoljstvo. Mi smo sve što se tiče pravnih i institucionalnih koraka završili, čak smo imali i inicijativu koja se tiče prostornog plana, koja je dve godine starija od inicijative Rio Save, a oni je nisu ni uzeli u obzir. Mi nemamo rezervnu državu i nemamo gde da se selimo, oni imaju pune kofere para i njih nekolicina mogu da odlete avionom, a mi ostali, običan narod, nemamo gde da idemo“, zaključuje Kokanović.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju Rio Tintovog projekta „Jadar“.

„Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar” koju je donela Vlada Republike Srbije, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom“, piše na sajtu Vlade.

U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom, dodali su oni.

Pomenuta Uredba stupa na snagu dan nakon što se objavi u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari